Avrupa enerjide Rusya'ya bağımlı

Rusya’nın başlattığı askeri harekatın altıncı gününde Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne girmesi için resmi başvuru dilekçesini imzaladı. Öte yandan Avrupa Birliği’nden ve ABD’den sıcak gelişmelere dair peş peşe açıklamalar gelmeye devam ediyor. AB’nin Rusya’ya bağımlılığı vurguladığı açıklamalar da dikkat çekti.

AB Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell Avrupa’nın Rusya’ya olan bağımlılığını ve Rusya ordusunun güçlü olduğunu ilan etti.

Yaptığı son dakika açıklamasında Rusya’ya karşı olan enerji bağımlılığını azaltılması gerektiğini ve bu durumun Rusya ordusunu güçlendirdiği ifadelerini kullandı.

Öte yandan ise Avrupa'nn doğal gaza olan ihtiyacı her gün yakıcılığını arttırıyor

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, doğal gaz rezervlerinin yüzde 30'un biraz altında olduğunu ve durumun endişe verici olduğunu belirtti.

Pentagon dikkat çeken Montrö açıklamasında bulundu ve “Son kararı Türkiye verir” dedi.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Ukrayna-Rusya krizi karşısında Boğazlar'ın nasıl kontrol edileceği sorusuna, "Montrö'nün nasıl uygulayacağına ilişkin kararı Türkiye verecektir" cevabını verdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, AB üyeliği için başvuru metnini imzaladı. Zelenski, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, "AB üyeliği için başvuru dilekçesini imzaladım. Bunun gerçek olduğundan eminim" ifadesini kullandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ülkesinin nükleer silahları da içeren caydırıcı güçlerini yüksek alarma geçirmesinin ardından Biden yönetiminin gerilimi azaltmak istediğini belirtti:

"Kendi değerlendirmemizi değiştirmedik, ancak Rusya'nın tehditlerini kullanma konusunda da çok net olmamız gerekiyor. Şu anda yapmak istediğimiz tek şey gerilimi azaltmak. Başkan Putin'in direktiflerini değerlendiriyoruz”

AB Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell Rusya-Ukrayna savaşındaki son durum ve AB'nin aldığı önlemler hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu:

"Avrupa hızlı bir şekilde Rusya'ya olan petrol ve doğalgaza olan bağımlılığı azaltmalı. Biz ona büyük bir fatura ödüyoruz ve o da ordusunu güçlendiriyor.

Öte yandan ABD Devlet Başkanı Biden’ın yarın Ulusal Kongre'de konuşması bekleniyor.

# abd # yakıt # türkiye # rusya # Ukrayna # Putin # avrupa # Devlet # enerji # Beyaz Saray # Gaza # psaki