Müzakerelerde 2. tur Polonya sınırında

Rusya ve Ukrayna, müzakere masasında bir araya geldi. Ukrayna-Beluras sınırındaki ilk temasta, görüşmelerin sürdürülmesi kararlaştırıldı. İkinci görüşmenin birkaç gün içinde Polonya-Belarus sınırında yapılması bekleniyor. Müzakerelerin sürdüğü sırada Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile telefon görüşmesi yapan Rusya Devlet Başkanı Putin Ukrayna'da harekatı sonlandırmak için şartlarını hatırlattı.

Rusya’nın NATO kuşatmasına karşı harekatı devam ederken, iki ülke arasında ilk diplomatik temas da sağlandı. Rusya ve Ukrayna’dan heyetler, Belarus’ta müzakere masasına oturdu.

Gün boyu süren görüşmede heyetler, müzakerelerin devam etmesi konusunda mutabık kaldı.

Rus heyetine başkanlık eden Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, ikinci tur görüşmenin, birkaç gün içinde Polonya-Belarus sınırında yapılacağını açıkladı. Medinskiy, “En kısa sürede anlaşmaya varmak istiyoruz. Ortak pozisyonlarda tahmin edebileceğimiz bazı noktalar bulduk.” dedi.

Ukrayna tarafı görüşmede, ateşkes ve Rusya birliklerinin çekilmesini istedi. Görüşme sonrası Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, “henüz bizim istediğimiz sonuç yok, Rusya kendi pozisyonunu açıkladı. Bazı sinyaller aldık.” açıklaması yaptı.

Müzakere masasında gözlemci olarak yer alan Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey ise, ilk görüşmeyi “umut verici” olarak niteledi. Makey, "Heyetlerin kapanış açıklamalarından, temkinli ve iyimserlik uyandıran bazı anlaşmalara varıldığını görebilirsiniz.” dedi.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile de telefonda görüştü. Görüşmede Erdoğan, Rusya ve Ukrayna arasında barışın tesis edilmesi için çaba göstermeye devam edeceklerini söyledi.

Beluras’ta müzakerelerin devam ettiği sırada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanual Macron da bir telefon görüşmesi yaptı.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Putin, Fransa Cumhurbaşkanına, Ukrayna’daki askeri harekâtı sonlandırmak için Rusya’nın şartlarını hatırlattı. Açıklamada bu şartlar, Ukrayna devletine asker ve neo- nazi çetelerden arındırılarak tarafsız bir statü sağlanması ve Kırım’da Rusya’nın egemenliğinin tanınması olarak sıralandı.

# rusya # Ukrayna # erdoğan # Putin # fransa # nato # asker # Devlet # Macron # belarus # askeri # müzakere # Lukaşenko # nazi