ABD ve NATO'nun savaş uçağı çaresizliği

Ukrayna yönetimi, ABD ve NATO’dan beklediği uçak desteğini yine alamadı. Washington yönetimi, bir kez daha Ukrayna’ya savaş uçağı göndermeyeceğini açıkladı. Kiev'e, NATO’dan da “bizi bu çatışmaya sürüklemeyin” yanıtı geldi. Zelenskiy yönetimi üyelik talebinde bulunduğu AB'den de umduğunu bulamadı. Fransa'dan yapılan açıklamada, "Avrupa Birliği üyeliği bugünden yarına olmaz, zaman alacak bir süreç" ifadeleri yer aldı.

NATO üyeliği vaadiyle Rusya’ya karşı kışkırtılan Ukrayna yönetimi, Batılı dostlarından günlerdir savaş uçağı istiyor. Batı’da bu uçaklardan bolca var, ancak ABD karşı çıkıyor. Ukrayna'ya savaş uçağı göndermek ABD ve NATO için göründüğünden daha karmaşık...

Rusya’nın askeri operasyonunda hava savumasının yüzde 90’ını kaybeden Kiev yönetimi, NATO’dan Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesini istedi. Moskova bunu savaş ilanı sayacağını açıklayınca, NATO, Kiev’in talebini reddetti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, günlerdir, “en azından savaş uçağı gönderin”diye sesleniyor, ancak bu talebi de karşılık bulmadı.

NATO uçaklarını Rus ordusuna karşı kullanmadan bir çözüm arayan Amerika Birleşik Devletleri, Polonya’nın elindeki Sovyet döneminden kalma uçakları Ukrayna’ya gönderme planını ortaya attı. Rusya ile Polonya’yı karşı karşıya getirecek bu plan NATO’da kriz yarattı.

Ukrayna’ya doğrudan uçak göndermek istemeyen Polonya, "NATO da bu çatışmanın tarafı değil." diyerek, uçakları, ABD’nin emrine vermeyi teklif etti.

UKRAYNA'YA SAVAŞ UÇAĞI TRANSFERİNİ DESTEKLEMİYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland, Varşova’nın bu açıklamasının ‘sürpriz’ olduğunu söyledi. Pentagon da teklifi reddetti.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Rusya ile NATO arasında gerilimi arttıracağı gerekçesiyle Ukrayna savaş uçağı göndermeyeceklerini açıkladı. Kirby, “Ukrayna'ya uçak sevkini, yüksek riskli olarak değerlendiriyoruz, desteklemiyoruz” ifadelerini kullandı.

NATO'DAN KİEV'İN UÇAK TALEBİNE RET

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Camille Grand da “Ukraynalılara yardım etmek isteriz, ancak bizi bu çatışmaya sürüklememelisiniz” açıklaması yaptı.

Moskova, uçaklarını ve üslerini Rusya’ya karşı kullandıran ülkelerin ‘savaşa dahil olacağını’ belirtmişti. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, ABD’nin Polonya’dan Ukrayna’ya savaş uçağı gönderme planını “arzu edilmeyen ve tehlikeli bir senaryo” olarak nitelemişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, geçtiğimiz günlerde Amerikan basınına verdiği demeçte, Batı’nın Rusya ile cepheleşmekten korktuğunu söylemiş, “NATO’ya üyelikten soğudum” ifadelerini kullanmıştı.

FRANSA'DAN KİEV'E AB ÜYELİĞİ YANITI

Öte yandan Ukrayna’nın Avrupa Birliği üyeliğiyle ilgili olarak da Fransa’dan bir açıklama geldi. Fransa'nın Avrupa İşleri Bakanı Clement Beaune, “Ukrayna'nın Avrupa Birliğine üyeliği, yarına yetişebilecek bir konu değil. Zaman alacak" dedi.

# abd # rusya # Ukrayna # açıklama # Putin # son dakika # fransa # nato # uçak # avrupa birliği # Devlet # batı # Biden # moskova # dışişleri bakanlığı # Polonya # pentagon # askeri # kiev # Zelenskiy # dimitri peskov # Clement Beaune