Ukrayna'dan Rusya'ya yeni anlaşma taslağı

Zelenskiy yönetimi Rusya'ya İstanbul'daki önerilerden farklı taslak anlaşması sundu. Kırım ile Donbass’ın statülerinin, Putin- Zelenskiy görüşmesinde ele alınması önerildi. Taslakla ilgili açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Bu kabul edilemez." dedi. Lavrov ayrıca ABD'nin Zelenski'yi savaşmaya zorladığını ifade etti.

Ukrayna Rusya'ya yeni anlaşma taslağı gönderdi. Sunulan taslağın İstanbul'daki önerilerden farklı olması ise dikkat çekti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Zelenskiy yönetimi Rusya'ya sunduğu taslakla ilgili açıklama yaptı:

- Ukrayna dün, İstanbul'da 29 Mart’ta yapılan toplantıda belirlenen hükümlerden sapan bir anlaşma taslağı sundu
- Ukraynalılar, İstanbul’daki belgede, Ukrayna’nın gelecekteki güvenliğinin Kırım ve Sivastopol için geçerli olmadığını kaydetti. Dünkü taslakta ise bununla ilgili formüller yok. Bunun yerine, 23 Şubat itibarıyla bir tür 'etkili kontrol' ile ilgili muğlak formüller teklif ediliyor.

Rusya Dışişleri Bakanı, Kırım ile Donbass’ın statülerinin, Putin- Zelenskiy görüşmesinde ele alınmasının önerildiği taslağın kabul edilemez olduğunu vurguladı:

- Ayrıca, Kırım ve Donbas sorunlarının Rusya ve Ukrayna liderlerinin görüşmesinde ele alınması teklif ediliyor. Zelenskiy’in böyle bir görüşmenin ancak çatışmalar sona erdiğinde mümkün olduğu yönde defalarca açıklama yaptığını hatırlıyoruz. Büyük ihtimal, sonraki aşamada Ukrayna tarafı, askeri birliklerin çıkarılmasını isteyecek ve giderek yeni şartlar koşacak. Bu niyet anlaşılır ancak kabul edilemez.

Lavrov ayrıca ABD'nin Zelenskiy'i savaşmaya zorladığını da ifade etti:

- Bu anlaşmazlık kronik hale geldi. Bu, Kiev’in mutabakata varılan anlayışlardan vazgeçerek müzakere sürecini uzatma ve hatta bozma yönündeki amacını gösteriyor. Kiev rejimi, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'i çatışmaları devam ettirmeye zorlayan Washington ve müttefikleri tarafından kontrol ediliyor.

Buça kentindeki sivillerin ölümü ile ilgili "provokasyon" yapıldığını vurgulayan Lavrov, "Batı bunu Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar uygulamak için kullandı." dedi:

- Tüm provokasyonlara rağmen, Rus heyeti, tüm önemli pozisyonları ve talepleri açık ve eksiksiz bir şekilde ortaya koyan taslak anlaşmamızı teşvik ederek müzakere sürecini sürdürecektir.
# istanbul # abd # rusya # Ukrayna # Putin # nato # Sergey Lavrov # batı # kırım # dışişleri # kiev # Zelenskiy # Donbass # provakasyon # taslak # Volodimir Zelenskiy