Pakistan'da başbakan Şahbaz Şerif oldu

Pakistan halkının lideri İmran Han, ABD komplosu sonucu hükümetten düşürüldü. Yeni seçime kadar başbakanlık görevine Şahbaz Şerif getirildi. Peki kara para aklama ve yolsuzluk suçlarıyla tanınan Şahbaz Şerif kim?

ABD komplosuyla yönetimine getirilen Şahbaz Şerif, Pakistan’da 3 kez başbakanlık yapan ve 2017’de yolsuzluktan yargılanan Navaz Şerif’in kardeşi… O da ağabeyi gibi yolsuzluk ve kara para aklama suçlarıyla tanınıyor.

Şerif, Pakistan Müslüman Ligi-Navaz lideri olmadan önce Pencap eyaletinde başbakan olarak görev yaptı. Pakistan’ın önde gelen çelik şirketlerinden birinin de sahibi…

Şahbaz Şerif’in hakkında 2019 yılında kara para aklamak suçundan dava açılmış ve bazı mallarına el konulmuştu. 2020 yılında tutuklanan ve bir süre cezaevinde kalan Şahbaz Şerif, kefaletle serbest bırakılmıştı.

Yeni Şafak Gazetesi, adı yolsuzluklarla anılan Şahbaz Şerif'in iktidara getirilmesini müjdeyle duyurmuş, Amerikancı darbe girişimini ise “çözüm” olarak nitelemişti. Gazetenin bu desteğinin altından Albayrak Grubu’nun Şahbaz Şerif’le ‘akçeli işleri’ olduğu belirtildi.

Yeni Şafak’ın, Pakistan’daki süreçle ilgili tavrına gazete içerisinden de tepkiler geldi. Gazetenin yazarı ve eski Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla 21 yıldır yazdığı yazılarının sona erdiğini duyurdu. Karagül gazetenin aksine 5 Nisan'daki köşe yazısında ABD'nin Pakistan'da "siyasi darbe girişimi" yaptığını belirtmişti.

Yeni Şafak'ın Türkiye dostu olarak bilinen İmran Han'ı hedef alması ve Karagül'ün yazılarına son vermesinin ardında gazetenin bağlı olduğu Albayrak Grubu'nun Şahbaz Şerif ile olan ticari ilişkileri olduğu belirtiliyor.

Aydınlık Gazetesi'nin hükümete yakın kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Yeni Şafak'ın 'Pakistan'da İmran Han Kaosu' haberinden rahatsız olduğu ifade ediliyor.

Albayrak Grubu Pakistan’da uzun yıllardır temizlik, inşaat ve taşımacılık gibi sektörlerde faaliyet gösteriyor. Şerif, 2015 yılında Türkiye’ye geldiğinde Albayrak grubunu da ziyaret etmişti. Şerif, “Albayrak Grubu ve Ahmet Albayrak, Pakistan'da çok önemli somut yatırımlar yaptı. Bu işler gerçekten çok önemli.” demişti.

# abd # türkiye # cumhurbaşkanı # pakistan # gazete # aydınlık # son # İmran Han