ABD ve Batı Le Pen'den korkuyor

Fransa'daki seçimler dünya dengelerini baştan aşağı değiştirebilir. Batılı medya tarafından hedef alınan Cumhurbaşkanı adayı Marin Le Pen, halktaki desteğini artırıyor. "NATO'dan çıkma" ve "Rusya ile yakın ilişkiler" gibi vaatleriyle iktidar arayışında olan Le Pen'den dikkat çeken bir çıkış daha geldi. Ulusal Birlik Partisi Lideri, Suriye ile normalleşme mesajları verdi.

Fransa'da 24 Nisan'da yapılacak ikinci tur seçimlerinde ülkenin yeni cumhurbaşkanı belirlenecek.

9 Nisan'da yapılan ilk tur seçimlerinde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yüzde 27,85 ile ilk sırayı alırken, Marine Le Pen yüzde 23,15'le ikinci oldu.

Le Pen, Paris'te düzenlediği basın toplantısında dış politika programını ortaya koydu. Macron tarafından reddedilen bir hamle olarak Suriye ile diplomatik ilişkilerin restorasyonu çağrısında bulundu. Macron'un Şam ile bağları koparma kararını eleştiren Le Pen, "Tam da kritik, karmaşık kriz anlarında ve özellikle Suriye, İslamcı terörle karşı karşıya kaldığında, diyalog ve iletişim kanallarına ihtiyaç duyuldu." dedi.

Le Pen, 2017'de Fransa cumhurbaşkanlığı adaylığı sırasında yaptığı ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın iktidarda kalmasına izin vermenin ülkenin iç savaşını sona erdirmek için "en az kötü seçenek" olduğunu söylemişti.

Ulusal Birlik Partisi'nin adayı Marine Le Pen, anketlerde hızla yükselişe geçti. Yüzde 26'lık bir oy oranını yakalamış görünüyor. Ülkede işçi sınıfı ve alt tabakadan insanları kasıp kavuran ekonomik şartlar, Le Pen üzerindeki ilgiyi de artırıyor.

Le Pen'in ekonomiye dair en önemli vaatlerinden biri fosil yakıtlar üzerindeki yüzde 20 kullanım vergisini yüzde 5,5’e düşürmek. Le Pen'in Batıyı ve ABD'yi kızdıran vaatleri var. Seçilmesi halinde ülkesini NATO'nun entegre askeri kanadından çekeceğini ve Rusya ile daha yakın iş birliği kuracağını söyledi.

Le Pen kamuoyunda Rusya’yla yakınlığı ve NATO ile AB’nin Fransa’ya verdiği zararlara yaptığı vurguyla öne çıkıyor.

İlk defa 2012 yılında cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan La Pen, yüzde 17,90 oyla François Hollande ve Nicolas Sarkozy'nin ardından üçüncü oldu. 2017 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy oranını neredeyse ikiye katlayan La Pen, yüzde 33.9 oranında oy aldı.

# abd # suriye # ekonomi # cumhurbaşkanı # fransa # oldu # nato # Paris # batı # Ulusal # işçi # Partisi # dış politika # Le Pen # Marine Le Pen # fosil yakıt