2022’de kaybettiğimiz isimler…

2022 yılında Sanat, sağlık, spor ve siyaset dünyasında kendi alanlarında iz bırakmış pek çok isim aramızdan ayrıldı. Oyuncu, yazar, gazeteci, yönetmen ve müzisyen... İşte 2022’de kaybettiğimiz isimler…

Ulusal Strateji Uzmanı ve USMER Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sencer İmer, 6 Ocak’ta, Kovid19 nedeniyle 80 yaşında hayatını kaybetti. Türkiye ve dünyada yaşanan gelişmelere dair açıklamalarıyla halkı bilgilendiren, Aydınlık gazetesi için yazdığı yazılarla okurların ufkunu genişleten Prof. Dr. Sencer İmer, Ulusal Kanal izleyicilerinin de yakından tanıdığı bir isimdi.

11 Ocak’ta spor dünyası üzücü bir haberle sarsıldı. Konyaspor'da forma giyen Milli Futbolcu Ahmet Çalık, Ankara’da geçirdiği trafik kazası sonucu henüz 28 yaşındayken hayata veda etti.

24 Ocak’ta Yeşilçam’dan bir yıldız daha kaydı. Türk Sinemasının unutulmaz oyuncularından Fatma Girik, koronavirüse bağlı zatürre teşhisiyle kaldırıldığı hastanede hayata gözlerini yumdu. Haksızlıklara karşı boyun eğmeyen güçlü Anadolu kadını karakterleri ile tanınan Fatma Girik, İstanbul’da bir dönem Şişli Belediye Başkanı olarak görev yapmıştı.

Rumeli türküsü denince akla ilk gelen isim Arif Şentürk, 1 Şubat’ta, 81 yaşındayken hayata gözlerini yumdu. Sanatçı, 50 yıllık müzik yaşamı boyunca, Kosova, Bulgaristan, Bosna Hersek, Yunanistan gibi bölgelerden derlediği türküleriyle halkın gönlünde yer etti.


İlahiyatçı Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, 12 Nisan’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Prof. Dr. Beyaz, FETÖ’nün Ergenekon kumpası ve Ermeni Soykırımı yalanlarına karşı mücadelede cesur ve kararlı tavırlar almıştı.

2022’de siyaset dünyasından da kayıplar oldu. Eski CHP Milletvekili ve Cumhuriyet Kadınları Derneği’nin Eski Genel Başkanı Canan Arıtman, 7 Mayıs’ta, 72 yaşındayken hayata gözlerini yumdu.

10 Mayıs’ta, Müzikolog eğitimci-yazar Ahmet Say, aramızdan ayrıldı. Ergenekon tertiplerine karşı tavrıyla da hatırlanan Ahmet Say, Aydınlık gazetesinde ve Bilim Ütopya dergisinde de yazmıştı.

Haziran ayında Türkiye büyük bir halk kahramanını uğurladı. Türk sinemasının efsane ismi Cüneyt Arkın, 28 Haziran’da 85 yaşındayken hayata gözlerini yumdu. Oyunculuk yaşamında 300'ü aşkın filmde rol alan usta sanatçı, hem hayat verdiği karakterleri hem de aydın ve antiemperyalist kişiliği ile halkın yüreğine kazınmıştı.

6 Ağustos’ta Türkiye iki önemli seslendirme sanatçısı ve oyuncuyu kaybetti. Tom Hanks, John Travolta, Brad Pitt, Mel Gibson gibi pek çok yabancı aktöre sesiyle hayat veren Sungun Babacan, 63 yaşında vefat etti. Aynı gün oyuncu ve seslendirme sanatçısı Semih Sergen de Bodrum’da hayata gözlerini yumdu. 100’ün üzerinde sinema filminde başrol oynayan sanatçı, 40'ı aşkın tiyatro oyununda rol aldı.

Şarkılarıyla Türk müziğine damga vuran İlhan İrem, 28 Temmuz’da İstanbul’da hayata gözlerini yumdu. Atatürkçü kimliğiyle tanınan İlhan İrem, FETÖ tehdidine 23 yıl önce dikkat çekmiş, yayınladığı açık mektupla ABD’deki FETÖ elebaşı Gülen’e “Türkiye’ye gel de hayallerinin hiçbir zaman gerçekleşmeyeceğini yakından gör!” diyerek meydan okumuştu.

Türkiye’nin en ünlü spor spikeri, radyo ve televizyon sunucusu, gazeteci Halit Kıvanç, 25 Ekim’de aramızdan ayrıldı. Kıvanç, Türkiye'de radyo ve televizyon yayıncılığının gelişmesindeki öncü isimlerdendi. Türkiye’nin ilk günlük spor gazetesi Türkiye Spor’u çıkaran ekipte yer aldı. FIFA Dünya Kupası'nı televizyondan sunan ilk Türk spikeri oldu. Olimpiyat Oyunları ve birçok uluslararası organizasyona ses verdi.

2022 yılında medya dünyasının kayıpları arasında Gazeteci Hıncal Uluç da vardı. Türkiye’nin önemli spor yazarlarından Hıncal Uluç, 20 Kasım’da, hayata veda etti.

Sosyalistti... Gazeteciydi... Sendikacıydı... Dağcıydı... 68'liler Birliği Vafı Kurucularından ve eski genel başkanı gazeteci-yazar Sönmez Targan, 4 Aralık’ta aramızdan ayrıldı. Sönmez Targan, siyasi kimliğinin yanı sıra, Türkiye'de dağcılık sporunun gelişmesine büyük katkı sunan isimlerdendi.

19 Aralık’ta acı haber bu kez yayıncılık dünyasından geldi. Türk edebiyatının önemli isimlerinden Rıfat Ilgaz’ın oğlu ve Çınar Yayınevi’nin kurucusu Aydın Ilgaz, evinde geçirdiği kalp krizi sonucu 82 yaşında vefat etti.

Aynı gün Vatan Partili Müzisyen Sarper Özsan da hayata gözlerini yumdu. 1974 yılında bir tiyatro oyunu için yazdığı ve bestelediği 1 Mayıs marşı, Türkiye işçi sınıfının marşı oldu, milyonların hafızasına kazındı. Özsan, 1970'li yıllarda Aydınlık hareketine katıldı ve ömrü boyunca örgütlü bir devrimci olarak yaşadı.

19 Aralık 2022, üst üste acı kayıpların yaşandığı bir tarih oldu. Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun kıdemli maden mühendisi Vatan Partili devrimci Ali Kıranğ, Mersin'deki evinde çıkan yangında hayatını kaybetti. Kıranğ, ömrünü, madencilerin feneri hep aydınlık kalsın diye emek mücadelesine adadı. Hayatının sonuna kadar da Vatan Partili bir devrimci olarak yaşadı.

2022 yılında Aydınlık Hareketinden pek çok değerli isim de sonsuzluğa uğurlandı. Vatan Partisi Ayvalık İlçe Başkanı Fikret Çavdar, 1 Şubat’ta hayatını kaybetti.

Aydınlık hareketinin neferlerinden, Vatan Partisinin kıdemli yöneticilerinden, Merkez Karar Kurulu üyesi Özay Gökçe, 2 Mart’ta aramızdan ayrıldı. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de uzun yıllar yanında çalışan Gökçe, Vatan Partisi’nin İstanbul il Başkanlığı ve ilçelerinde de önder görevlerde bulunmuştu.

16 Haziran’da Türkiye fedakar bir öncüsünü daha kaybetti. Vatan Partisi Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Gazi Erten Acır, geçirdiği kalp krizi sonucu hayata veda etti. Terörle mücadelede ön saflarda yer alan Erten Acır, gazilik rütbesini aldıktan sonra da vatan savaşından geri durmadı. FETÖ’nün Kumpas davalarının karşısına dikildi, şehit aileleri ve Gazilerin haklarını savunmada bayraktarlık yaptı.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

# vatan partisi # Sencer İmer # ahmet çalık # Fatma Girik # arif şentürk # zekeriya beyaz # canan arıtman # ahmet say # cüneyt arkın # İlhan İrem # Hıncal Uluç # Sarper Özsan # fikret çavdar # Erten Acır