Kadına yönelik şiddette koruma kararı ne kadar etkili?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kadına yönelik şiddetle mücadelede 4’üncü Ulusal Eylem planının kapsamını genişlettiklerini duyurdu. Kadın cinayetlerinde 2022’de yüzde 7 azalış olduğunu kaydeden Yanık, elektronik kelepçeyle ilgili rakamları da paylaştı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Haftası” kapsamında Ankara'da gazetecilerle bir araya geldi. Yanık, 2021-2025 yıllarını kapsayan 4’üncü Ulusal Eylem Planı’nın kapsamının genişletildiğini söyledi.

Bakan Yanık, 5 temel hedef, 28 strateji ve 227 faaliyet planladıklarını aktararak bu 5 temel hedefi açıkladı:

- Adalete erişim ve mevzuat, birinci hedefimiz. Politika ve koordinasyon: Murat ettiğimiz şu; bütün kamu kurum ve kuruluşlarının kadına yönelik şiddetle bakış açısının olması ve bu mücadelenin tarafında yer alması. Toplumsal farkındalık: belki önleyici ve korucuyu hizmetlerin de temelini oluşturan bakış açısı. Veri ve istatistik beşinci hedefimiz. Kadına yönelik şiddetle mücadelede ve kadın şiddeti noktasında elimizde sağlıklı ve sağlaması yapılmış bilgiler olacak.

 Derya Yanık, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Kadın cinayetleriyle ilgili rakamları paylaşan Bakan Yanık, 2022’de kadın cinayetlerinde yüzde 7 azalış olduğunu belirtti. 2019’da 337, 2020'de 268, 2021'de 309, 2021'in ilk 10 ayında 242 ve 2022'nin ilk 10 ayında 225 kadının öldürüldüğünü açıkladı.

Bakan Yanık, kadın cinayetlerinde öldürülenlerin yüzde 8'e yakının koruma kararı aldığına da dikkat çekti. Yanık, öldürülen kadınların yüzde 92'sinin böyle bir başvurusu olmadığını ifade etti. “Tedbir kararlarının kışkırtıcı etkisi olduğunu söylemek, veriler anlamında doğru değil, mücadelenin sıhhati açısından gerçekçi değil” dedi.

Derya Yanık, ihtisaslaşmış kadın konukevlerinin yüksek güvenlikli olduğunu da aktardı. 15 ilde 17 ihtisaslaşmış kadın konukevinin bulunduğunu söyleyen Yanık, önümüzdeki süreçte bu konukevlerini artırmaya devam edeceklerinin mesajını verdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, elektronik kelepçe uygulamasıyla ilgili de konuştu. Yanık, 1 Kasım 2022 itibariyle 687 vakanın aktif olarak takip edildiğini kaydetti. Bin 992 vakanın süresi bittiğini ve 2 bin 679 vakanın takibi yapıldığını da bildirdi.

# elektronik kelepçe # kadın cinayeti # Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı # derya yanık