Talat Paşa Komitesi: "Türklüğün milli kahramanı Denktaş'ı minnetle anıyoruz"

Kıbrıs Türk halkının büyük kahramanı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, ömrü boyunca Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığı için mücadele etti. Talat Paşa Komitesi Başkanı Hasan Korkmazcan da bir anma mesajı paylaştı.

Yıl 1983.. Birleşmiş Milletler Konseyi'nde yaptığı konuşan büyük ses getirdi. Hayatını Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığına adadı.

Kıbrıs Türk halkının özgürlük mücadelesinde önemli bir yeri olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, ömrü boyunca Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığı için mücadele etti.

13 Ocak 2012'de hayatını kaybeden Denktaş'ın çoğu Kıbrıs sorunuyla ilgili 50'nin üzerinde eseri var.

Denktaş, Kıbrıs'ın Baf bölgesinde 27 Ocak 1924'te dünyaya geldi. İlkokul eğitimi için 1930'da İstanbul'a gönderilen ve daha sonra Kıbrıs'a dönen Rauf Denktaş, 1941'de Lefkoşa İngiliz Okulundan mezun oldu.

Kıbrıs Türk halkının özgürlük mücadelesinin lideri Dr. Fazıl Küçük'ün Halkın Sesi gazetesinde yazılar yazmaya başlayan Denktaş, bir süre Gazimağusa'da tercümanlık, mahkemelerde memurluk ve İngiliz Okulunda öğretmenlik yaptı.

Hukuk eğitimi için 1944'te Lincoln's Inn'de okumak üzere İngiltere'ye giden Denktaş, 1947'de Ada'ya döndü ve avukatlığa başladı. Sonrasında savcı olan Denktaş, 1956'da başsavcılığa kadar yükseldi.

Türk cemaatinin iki önemli ismi Faiz Kaymak ve Dr. Fazıl Küçük arasında arabulucu rolünü üstlenen Rauf Denktaş iki liderin onayıyla Kıbrıs Türk Kurumlar Federasyonu Kongresi'nde başkanlığa seçildi.

Ama Kıbrıslı Türkler onu 1948'de henüz 24 yaşındayken ENOSİS'e karşı düzenlenen ilk büyük mitingte tanıdı. Denktaş'ın ilk kez halka seslendiği bu miting, yarım asrı aşan siyasi hayatının da başlangıcı olacaktı.

1949 yılında Aydın Hanım'la evlendi. 1955'te terörist bir hüviyete bürünen ENOSİS'le mücadelede ve EOKA karşısında Kıbrıs Türklerinin direnişine yön veren Denktaş, 1958 yılında hükümetteki görevinden istifa etti. Arkadaşlarıyla 1 Ağustos 1958'de Türk Mukavemet Teşkilatı'nı kurdu.

Rauf Denktaş "Toros" kod adıyla bir numaralı Türk Mukavemet Teşkilatı'nın mücahidi olarak kaydedildi.

Beş yıl boyunca Ada'ya gizli yollardan girip çıkan Denktaş, Erenköy çatışmaları sırasında iki kez ölümden döndü. Denktaş 1967'de Ada'ya gizlice girerken tutuklandı. Yoğun girişimler sonucu Türkiye'ye geri verildi. 1968'de adaya giriş yasağı kaldırıldığında Kıbrıs'a döndü.

970 seçimlerinde Türk Cemaat Meclisi Başkanlığı'na seçildi. 28 Şubat 1973'e kadar Kıbrıs Cumhurbaşkanı yardımcılığı ve Kıbrıs Türk Yönetim başkanlığı yaptı.

Rauf Denktaş 1974'te Türk Barış Harekatı'nı izleyen süreçte kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet'inin ilk devlet başkanı oldu.

KKTC Cumhurbaşkanlığı döneminde Talat Paşa Komitesi başkanlığı yaptı. Perinçek - İsviçre davasında Vatan Partisi Doğu Perinçek ile birlikteydi. Ermeni soykırımı yalanına karşı mücadele de önde gelen isimlerden biriydi.

TÜRKLÜĞÜN MİLLİ KAHRAMANI DENKTAŞ

Talat Paşa Komitesi Başkanı Hasan Korkmazcan da bir anma mesajı paylaştı:

- KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ 'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf DENKTAŞ'ı özlem, rahmet ve bitmeyecek bir minnet duygusuyla anıyoruz. Türklüğün milli kahramanı Denktaş .Tüm mazlum milletlerin emperyalizme karşı mücadelesinde ön safta çarpışan bir mücahit olarak daima yaşayacaktır. İnsan onuru ,özgürlük ve bağımsızlık kavramları Denktaş'ın mücadelesinden güç almayı sürdürecektir. Talat Paşa Komitesi Kurucu Başkanı Rauf Denktaş 'ı ebediyete geçişinin 11. Yıldönümünde şükranla anıyor. Ruhu şad mekanı cennet olsun.

Çoğu Kıbrıs sorunuyla ilgili 50'nin üzerinde eseri bulunan Rauf Denktaş, adı ülkesiyle birlikte anılan liderler arasında tarihteki yerini aldı. KKTC'nin tanıtılması için verdiği büyük mücadelede bugün somut adımlar atılmaya başlandı.

Öte yandan Denktaş, vefatının 11. yılında başkent Lefkoşa'daki anıt mezarı başında düzenlenen törenle anıldı. Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar katıldı.

# Rauf Denktaş # KKTC # talatpaşa komitesi # hasan korkmazcan