Kazak gazeteci Astana Zirvesi’ni değerlendirdi:''Şam savaşı kazandı''

Uluslararası ilişkiler uzmanı ve Kazak gazeteci Akmaral Batalova gerçek muhaliflerin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı desteklediğini, Şam'ın terörizme karşı verdiği savaşı kazandığını vurguladı.

Şam yönetimi ABD güçlerine geçit vermiyor. Ülkede yaratılmak istenilen kaos ortamına karşı büyük bir mücadele yürütülüyor. Uluslararası ilişkiler uzmanı ve Kazak gazeteci Akmaral Batalova, Suriye’deki olayların tarihsel sürecini, Suriye muhalefetini ve sahadaki güncel gelişmeleri değerlendirdi.

Aydınlık Gazetesi'ne konuşan Kazak gazeteci Batalova, "Kesin olan bir şey varsa o da; Suriye'nin yabancı destekçiler tarafından organize edilen uluslararası terörizme karşı verdiği bu savaşı kazanmış olduğudur." ifadelerini kullandı.

"ŞAM SAVAŞI KAZANDI''

Bir bütün olarak, genel bir Suriye muhalefetinin olmadığını belirten Batalova, artık Şam için gerçek bir tehdit oluşturmadıklarını kaydetti:

- Kesin olan bir şey varsa o da Suriye'nin, herhangi bir ülkedeki iktidarların hata ve eksikliklerini kullanarak yabancı destekçiler tarafından organize edilen uluslararası terörizme karşı verdiği bu savaşı kazanmış olduğudur. Devlet Başkanı Beşar Esad ilk resmi ziyaretini BAE'ye yaptı ve Avrupa ülkeleri de dâhil olmak üzere başka devlet ziyaretlerine de hazırlanıyor. Şam'da yabancı elçilikler açılıyor, birçok Arap ülkeleri okulların, hastanelerin ve diğer sosyal tesislerin yeniden inşasına yardım ediyor.

"YIKICI AKTÖR ABD VE AVRUPA BİRLİĞİ''

 Suriye’de yıkıcı aktörün ABD ve Avrupa Birliği olduğuna da dikkat çekti uluslararası ilişkiler uzmanı Akmaral Batalova:

- Libya, Irak, Yemen, Afganistan, Lübnan ve “rejim değişikliği” politikasının sonuçlarını dışarıdan gözlemleyebildiğimiz diğer ülkelerde nelere yol açtığını açıkça görebilmemize rağmen, Suriye’deki ana olumsuz faktör siyasi reformlar değildir. Suriye’den bahsederken, en yıkıcı etkinin ABD ve AB tarafından yasadışı bir şekilde dayatılan ekonomik ve mali kısıtlamalardan kaynaklandığını görüyoruz.

"TÜRKİYE SURİYE İLE KÖPRÜ KURUYOR"

Batalova, Türkiye'nin Suriye ile köprü kurduğunu da kaydetti:

- Türkiye, her şeyden önce kendi ulusal güvenliğinin çıkarlarını korurken, aynı zamanda komşu bir ülkeyle gelecekte uzlaşmak için bir köprü kuruyor. Bildiğimiz üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhaliflerinin neredeyse tamamı Suriye ile uzlaşma konusunda ısrarcı çünkü Suriye’de barışın Türkiye’de barış anlamına geldiği konusunda ortak bir anlayış var. Bu bağlamda, Türk askeri operasyonu Kürtleri ABD’nin kontrolünden çıkmaya ve ayrılıkçılık fikrini terk ederek Suriye halklarının ailesine dönmeye itebilir. Bu da bu ülkede barışın sağlanmasına doğrudan katkıda bulunacaktır.

 Suriye Devlet Başkanı'nın af kararnamelerini istikrarlı bir şekilde uyguladığını vurgulayan Kazak gazeteci Batalova, Suriyelilerin güvenle ülkelerine dönebileceklerini ifade etti.

# suriye # beşar esad # tayyip erdoğan # türkiye