Rus Büyükelçiden tahıl koridoru mesajı: ''Verilen sözler yerine getirilmedi”

Türkiye ve Rusya'nın ortak yürüttüğü tahıl koridorunun geleceği ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, “Tahıl koridorunda Rusya’ya verilen sözler yerine getirilmedi” dedi.

Ukrayna’nın tahıl koridorunun güvenliğini sağlamakla görevli Rus gemilerine yönelik terör saldırısından dolayı Rusya, 29 Ekim’de tahıl koridorunu iptal etti. Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, tahıl koridoruyla ilgili değerlendirmeler yaptı.

”RUSYA’YA VERİLEN SÖZLER YERİNE GETİRİLMEDİ”

Dünya gazetesine konuşan Büyükelçi Yerhov, 22 Temmuz’da İstanbul’da imzalanan tahıl koridoru anlaşmasını hatırlattı. Yerhov, anlaşmanın konusunun sadece Ukrayna gıda malzemelerinin nakliyesi değil, aynı zamanda Rusya’dan tarım ürünlerinin ve gübrelerin ihracatının normalleştirilmesi olduğunu vurguladı. Büyükelçi Yerhov, tahıl koridorunda Rusya’ya verilen sözlerin yerine getirilmediğinin altını çizdi:

- Ukrayna limanlarından 8,5 milyon ton tahıl çıkmıştır. Rusya’dan ihracat konusunda ise ciddi değişiklikler henüz görülmüyor. Tabii ki, biz kendi imkanlarımızla, geleneksel olarak bizden büyük miktarda tahıl satın alan Türkiye de dahil uluslararası piyasaya birtakım ürünleri tedarik ediyoruz. Fakat tedariklerimizin kolaylaştırılması konusunda bize verilen sözlerin yerine getirildiğini görmüyoruz.

”TÜRK TÜCCARLARI CEZALANDIRILMIŞ OLDU”

 Büyükelçi Yerhov, Türkiye’de bankaların Mir kart sisteminden çıkmasını da değerlendirdi. Yerhov, esas Türk tüccarının cezalandırıldığını kaydetti:

- Sevgili Türk girişimciler, Batı jeopolitik emellerinin bedelini cebinizden alacak. Tıpkı Mir kartlarının kullanımına son verilmesinde olduğu gibi. Aslında böylece, otellerde deri ve kürk satan veya ödeme yapamayan Rus turistleri dükkanlarına çeken Türk tüccarları cezalandırılmış oldu.

”TÜKETİCİLER UCUZ RUS GAZINDAN VAZGEÇEMEYECEK”

Rusya Federasyonu Büyükelçisi Yerhov, Avrupa Birliği’nin Rusya’dan gaz alımını en aza indirme politikasına yönelik soruya da yanıt verdi:

- Tüketicilerin ucuz Rus gazından vazgeçemeyecekleri ortaya çıktı. Avrupa devletlerinin hükümetleri tamamen hatalı ve bizzat kendileri için zararlı yaptırım politikasından vazgeçmek isterlerse, onlar için daha iyi olur. İstemezlerse, o ülkelerdeki seçmenler bunun için yüksek bir bedel ödeyecekler ve eminim ki, bu durumdan doğru çıkarımlar yapma imkanı elde edecekler.

"İKİ ÜLKENİN ÇIKARINA OLACAK"

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Hürriyet gazetesinin de sorularını yanıtladı. Yerhov, Türkiye’nin Suriye ile normalleşmesine ilişkin soruya “Her iki ülkenin de çıkarına olacaktır” dedi:

- Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesinin, Suriye krizinin gerçek siyasi çözümüne yönelik ortak çalışmanın bu iki ülkenin çıkarlarını en iyi şekilde karşılayacağına inanıyorum. Mülteciler nihayet ocaklarına dönmüş olacak ve Türkiye-Suriye sınırı, her iki ülkenin de özlediği, sakin ve karşılıklı yarar sağlayan bir işbirliği bölgesi haline gelecek.
# Ukrayna # rusya # Aleksey Yerhov # Mir kartı # tahıl koridoru