Şi 6 yıl sonra Riyad'da: Gözler ABD'den kopuş zirvelerinde

Çin'in ABD'den kopan Arap ve Körfez dünyasını Asya'ya katma ziyareti başladı. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping için Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da çok özel bir karşılama töreni yapıldı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in 3 gün sürecek Suudi Arabistan ziyareti başladı. Çin lideri görsel bir şölen ile karşılandı.

Ülke hava sahasına girmesinden itibaren Çin Devlet Başkanı'nın uçağına Suudi Arabistan uçakları eşlik etti.

21 pare top atışı ile Şi'nin gelişi müjdelendi. Suudi Şahinleri gökyüzünü Çin'in ulusal bayrağının renkleri olan kırmızı ve sarıya boyadı.

 "ARAP-KÖRFEZ DÜNYASINI AVRASYA'YA KATMA ZİRVESİ"

Kendisini karşılayanlarla tek tek tokalaşan Çin Lideri ilk açıklamasını yazılı olarak yaptı:

- 2016 yılında iki ülke kapsamlı bir stratejik ortaklık kurdu. O zamandan beri ikili ilişkileri geliştirmek Kral Salman ile birlikte çalıştık. Bunu yalnızca her iki halka fayda sağlamakla kalmadı, aynı zamanda bölgesel barışı, istikrarı, refahı ve kalkınmayı etkili bir şekilde teşvik etti.

Havalimanındaki törenden sonra Şi, Kral Salman bin Abdulaziz ve Veliaht Prensi Muhammed bin Salman tarafından düzenlenen karşılama törenine katılacak. Ardından ilk zirve yapılacak. Çin-Suudi Arabistan zirvesinde ikili ilişkiler, ortak çıkarları ilgilendiren, uluslararası ve bölgesel meseleler hakkında otak bir rota çizilecek. Milli paralarla ticaretin hızlandırılması, Suudi Arabistan'ın ŞİÖ'ye üyeliği öne çıkan başlıklar arasında.

Çin ile Arap ülkeleri arasında ilk kez zirve yapmak üzere Riyad'da bulunduğunu belirten Şi, diğer iki zirveye dikkat çekti. Çin ile Arap ve Körfez ülkeleri arasındaki ilişkileri yeni bir düzeye taşımak arzusunda olduğunu kaydetti.

İlk kez yapılacak Çin-Arap ve Çin-Körfez zirvelerine katılmak için çok sayıda ülkenin devlet başkanı, dışişleri bakanları da Riyad'da. Zirvelere hangi ülkelerin katıldığına dair henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

# çin # suudi arabistan # Şi Cinping # abd