Dünya çip devinden itiraf: "Küreselleşme ölmek üzere"

Dünyanın en büyük çip üreticisi firmalarından olan TMSC'nin kurucusu Morris Chang'dan önemli bir itiraf geldi. ABD'nin çip için muhtaç olduğu şirketin kurucusu Chang, "Küreselleşme ölmek üzere" dedi.

Çok sayıda ülke teknoloji ve sanayinin temel taşı haline gelen çipe erişimde zorluk yaşıyor. Kovid-19 salgınıyla başlayan kriz, ABD ve AB'nin kısıtlamaları ile kördüğüm haline geldi.

Dünyanın en büyüğü olarak gösterilen Tayvanlı çip üreticisi TMSC ise ABD'nin yardımına koştu. 40 milyar dolarlık yeni yatırımı için Arizona'da tören yapıldı. ABD Başkanı Joe Biden'ın katıldığı törende konuşan şirketin kurucu ortağından dünyadaki yeni güç dengelerine ilişkin bir itiraf geldi.

Morris Chang, jeopolitik krizler ve getirilen çok sayıda kısıtlamanın çip üreticileri zorladığını belirtti. Chang, artık iş dünyasında uluslararası yakın işbirliğinin noktalandığını belirtti, her ülkenin kendi çıkarını gözettiğine işaret etti. Tayvanlı iş insanı, "küreselleşmenin ölmek üzere olduğunu" söyledi.

ABD basınında Biden yönetiminin Tayvanlı şirket TMSC'yi çok zor ikna ettiği konuşuluyor. 2024 seçimlerine doğru güven kaybeden Joe Biden'ın seçim yatırımı olarak kullanacağı belirtiliyor.

# çip # abd # küreselleşme