Gana tefecilik düzenine isyan etti: Dış borç ödemelerini askıya aldı

Dış borç batağındaki Afrika ülkelerinde milli bağımsızlık mücadelesi yükselirken Gana’dan çarpıcı bir adım geldi. Tefecilik düzenine isyan eden Gana, dış borçlarını askıya aldıklarını açıkladı. Ciddi bir ekonomik krizle mücadele eden Gana bu tedbirin amacını “sınırlı mali kaynakları korumak, mali ve

Afrika’da tefecilik düzenini sarsacak bir hamle geldi. Gana, Eurobondlar da dahil olmak üzere dış borcunun bir kısmının ödemesinin “geçici” olarak askıya alındığını duyurdu.

Yüzde 50’yi aşan tarihi enflasyon, yerel para kurunun yüzde 50 oranında düşmesi, pompa fiyatlarının iki katına çıkması Gana’ya tarihi bir karar aldırdı. Geri ödemesi devlet gelirinin yarısını yutan dış borçlar askıya alındı.

Açıklamayı ciddi bir ekonomik kriz ile boğuşan ülkenin Maliye Bakanı Ken Ofori-Atta yaptı. Bakan Ofori-Atta, ülkenin bağımsızlığını sağlamak için bu kararın alındığını vurguladı.

“Dış borçlarımızın belirli kategorileri için tüm borç servisi ödemelerinin yeniden yapılandırılıncaya kadar askıya alındığını duyuruyoruz. Bu tedbirin amacı, Gana’nın ekonomik, mali ve sosyal durumunun daha da kötüleşmesini önlemektir. ”

Maliye Bakanı kararı açıklarken Bank of Ghana’nın uluslararası rezervleri de dahil olmak üzere mali kaynaklarının sınır olduğunu belirtti, “Bu yüzden kritik zamanda korunmalıdır” dedi.

Gana’nın kararı IMF gibi kurumlar aracılığı ile işletilen tefecilik düzenine isyan olarak yorumlanırken dış borç stoğunun fazla olduğu Afrika ülkelerine örnek olması bekleniyor.

# afrika # eurobond # Gana # dış borç