İzmir'de deprem neden çok güçlü hissedildi?

İzmir’de sabaha karşı 03.29'da merkez üssü Buca olan 4.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sığ bir deprem olması nedeniyle hissedilen sarsıntı nedeniyle İzmirliler sokağa çıktı. Panikle balkondan atlayan 3 kişiden biri yaşamını yitirdi.

İzmirliler merkez üssü Buca olan 4.9’lük depremle sarsıldı. Gece 03.29’da meydana gelen deprem yer yüzeyine 4 buçuk kilometre yakınlıkta yaşandı. Deprem yurttaşlar üzerinden korku yarattı.

Panik nedeniyle 64 kişi hastaneye başvurdu. Balkondan atlayarak ağır yaralanan 18 yaşındaki üniversite öğrencisi Efe Altay Saral, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 1 kişi de deprem nedeniyle kalp krizi geçirerek vefat etti.

Depremin etkisiyle Konak ilçesinde Selahattin Oğlu caminin minaresi yıkıldı. Dökülen parçalarla yakında bulunan bir işyerinin kapısı zarar gördü.

Buca depremi iki yıl önceki depremde az hasarlı yapıları da olumsuz etkiledi. İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği Başkanı Haydar Özkan, yeni depremle beraber artan hasarlar için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nü yeniden tespite davet etti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu İzmir’de incelemelerde bulundu. Soylu İzmir’in depreme dayanıksız yapı stokuna dikkat çekti.

İzmir’de yıkıcı büyüklükte olmayan depremle bazı binalarda ciddi çatlaklar oluştu. Depremin sığ olması ve kentteki yapı stokunun önemli bir bölümünün depreme dayanıksız olması İzmirlilerin bu depremi güçlü hissetmesine neden oldu.

Bütün devlet kurumları İzmir kent zemininin sağlam olmadığı ve diri fayların kent merkezinden geçtiğini tespit ediyor. Fakat şehirdeki kentsel dönüşüm konusunda istenilen hızda ilerlemiyor.

İzmir’de 30 Ekim 2020’de merkez üssü Sisam adası olan 6.9’luk deprem meydana gelmiş, 117 kişi hayatını kaybetmişti.

# izmir # deprem