Basın Kanununun 29.maddesine hukukçulardan öneri

Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen basın kanunu teklifinin ilk 2 maddesi kabul edildi. Kabul edilen maddelere göre Basın Kanunu'nun amaçları arasına basın kartına ilişkin usul ve esasları belirlemek de eklenecek. 29’uncu maddedeki belirsizlikle ilgili ise hukukçulardan değerlendirme geldi.

Basın kanun teklifinin ilk iki maddesi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Buna göre, Basın Kanunu'nun amaçları arasına basın kartına ilişkin usul ve esasları belirlemek de eklenecek. İnternet haber siteleri süreli yayın kapsamına alınacak.

Bilgi bozmayı önleme teklifinin kabul edilen maddelerine göre, radyo, televizyon, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar basın kartı düzenlenmesi bakımından süreli yayın çalışanları gibi değerlendirilecek. Teklifte "internet haber sitesi", "İletişim Başkanı", "İletişim Başkanlığı", "Basın Kartı Komisyonu", "medya mensubu", "enformasyon görevlisi" de tanımlanıyor.


Kanun teklifinin en çok tartışılan 29'uncu maddesi, halk arasında panik yaratacak gerçeğe aykırı bilgi paylaşmaya bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Hukukçular, maddede “Bilginin gerçeğe aykırı olduğunu bile bile yaymak” şartının vurgulanması gerektiğini söylüyor:

- Sosyal medya ile ilgili yapılan bir düzenleme. Dezenformasyon meselesinde kasıt aramak lazım. Bilmeden yapılıyorsa zaten kasıt olmaz. “Yalan olduğunu bilerek ve isteyerek kullanmak suçtur” diye bir ilave konabilir belirsizliğin olmaması lazım. Gerçek dışı haberin bilerek ve istenerek yapılması takdirde cezalandırma olması lazım. Muğlak bırakmamak lazım.

# basın kanunu