Çavuşoğlu: "Avrupa bu projeden ne kadar gaz almaya hazır çalışmak lazım"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İstanbul’da Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite 8. Toplantısı çerçevesinde Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile ortak olarak düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Türkiye'ye gaz merkezi kurulması ihtimaliyle ilgili açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Avrupa ve Batı Avrupa ülkeleri böyle bir projeden ne kadar gaz almaya hazır beraberce çalışmak lazım" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Al Sani ile düzenlediği ortak basın toplasında çok önemli noktalara dikkat çekti.

Çavuşoğlu açıklamasına Rusya Devlet Başkanı Putin'in "Türkiye'yi bir gaz merkezi yapma" sözleri üzerinde durdu. Çavuşoğlu konuya dair şunları söyledi:

Putin’den bir teklif geldi. Kuzey Akım 1 ve 2’de biliyorsunuz sabotaj oldu, sızıntılar oldu. Dolayısıyla oranın güvenilir bir güzergah olmaktan çıktığını düşünüyor Rusya. O nedenle Türkiye üzerinden boru hatlarıyla Avrupa’da isteyen ülkelere gaz tedarikinin yapılabileceğini söylüyor ve Türkiye'nin de bu anlamda bir merkez olmasını istiyor. Şu anda zeten Türkiye'de önemli enerji hatları mevcut. TürkAkım 1 kendi ihtiyacımız için inşa edildi. TürkAkım 2 de aslında Güneydoğu Avrupa ülkelerini hedef alan bir proje. Biz, Avrupa’nın enerji krizinin hafifletilmesinden yanayız. Avrupa’nın bu sorunlarının aşılmasında biz katkı sağlıyoruz ve sağlamak da isteriz. Cumhurbaşkanımızın dün basın mensuplarına söylediği gibi bunun iyi çalışılması gerekiyor. Bunun için yapılacak yatırımların incelenmesi lazım. Almanya ve İngiltere’de gaz fiyatlarının belirlendiği merkezler var. Bir taraftan yatırımların yapılması lazım. İlave boru hatları lazım. Sonra arz talep meselesi var. Avrupa ve Batı Avrupa ülkeleri böyle bir projeden ne kadar gaz almaya hazır beraberce çalışmak lazım.

ABD İLE F-16 GÖRÜŞMELERİ

Bakan Çavuşoğlu toplantıda F-16 görüşmelerine dair de konuştu. F-16'ları şartlı bir şekilde almanın bir faydası olmayacağına dikkat çeken Çavuşoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

F-16 konusuyla ilgili teknik düzeydeki görüşmelerin çok iyi geçtiğini daha önceki toplantılarımızda da bildirmiştik. Daha sonraki aşamada yönetimin de yine tam destek verdiğini söylemiştik. Fakat Kongre’de bazı değişiklik önergeleri verilmişti, kabul edilmişti. Biz bu şartlarda almanın bir anlamının olmadığını söyledik. Yönetimin çabalarına ek olarak biz de Kongre düzeyinde çalışmalarda bulunduk. ABD yönetiminin ve Penatagon’un görüşü, F-16’ların Türkiye’ye verilmesinin sadece Türkiye’nin yararına değil NATO’nun da yararına olacağı yönünde. Tabii bunun bir an önce neticelendirilmesi lazım. Şartlı bir şekilde almanın bir faydası olmaz.

"ERMENİSTAN İLE NORMALLEŞME İÇİN HANGİĞ ADIMLARI ATACAĞIMIZI KONUŞUYORUZ"

Ermenistan ile normalleşme konusunda samimi olduklarını dile getiren Mevlüt Çavuşoğlu, "Bizim Ermenistan ile şu anda imzalayacağımız bir taslak anlaşma yok. İlişkilerin normalleşmesi için hangi adımları atacağımızı konuşuyoruz ve adımları atıyoruz. Bundan sonraki görüşmeler Türkiye ve Ermenistan’da olacak. Biz Ermenistan ile normalleşme konusunda samimiyiz. Tüm bu konularda da Azerbaycan ile münakaşa içinde ilerliyoruz" dedi.

# Mevlüt Çavuşoğlu # Dışişleri Bakanı # rusya # Ukrayna # Ermenistan # f-16 # abd