Soylu'dan ABD'ye terör tepkisi: ''Etrafımızı terörize ettikleri sürece mücadelemiz sürecek''

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Meclis’te bütçe sunumunda konuştu. Türkiye’nin kararlı terörle mücadelesine dikkat çeken Soylu, Amerika, CHP ve HDP’yi ağır eleştirdi. Bakan, ABD’nin Türkiye ve bölge ülkelerindeki işgal projelerine işaret etti.

ABD’nin Türkiye ve bölge ülkelerine yönelik tehditlerini tek tek sıraladı, Türkiye’nin duruşunu net ortaya koydu:

- 2022’de 157 son 12 ayda 200 terör eylemi güvenlik güçleri tarafından engellenmiş iken birden bire Mersin’de İstiklal Caddesindeki saldırıların yaşanması küresel istikrarsızlık cenderesi çekmektedir. İlk kez Cudi festival etkinliğini yapıyor. Diyarbakır’da kültür festivali yapılıyor. İlk kez 40 yatırımcı Diyarbakır’da OSB yatırım için sıra bekliyor. Gabar’da ilk kez petrol çıkarılıyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunum yaptı. Bakan, komisyonda HDP'lilerin elini sıkmadı. Soylu, konuşmasında Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye ve bölge ülkeleri üzerindeki planlarına dikkat çekti:

- ABD Irak ve Afganistan’a barış götürecekti. Arkada terör istikrarsızlıkla ve uçak tekerlerinden düşen insanlar bıraktı. İran’ı izole ettiler yıllardır uyguladığı ambargolarla. ABD Balkanlarla olan hesabını Yunanistan üzerinde çözmeye çalıştı. Suriye Irak’ı fiilen bölmeye çalışıyorlar. Türkiye esir takasını sağlıyor. Göçü yönetiyor. Enerji krizine ümit oluyor

 Soylu’nun konuşmasına öncelikli gündem terörle mücadele idi. Bakan, terör örgütlerine içeride HDP ve CHP’nin dışarıda ise Amerika’nın destek verdiğine işaret etti:

- ABD sözde efendileri etrafımızı terörize ettiği sürece bu mücadele devam edecektir. 2 milyar dolar ABD’den PKK’ya destek yapıldı. Sırayla geliyoruz. Dağlarımızda 29 Ekim 2023 itibarıyla bir tek terörist kalmayacaktır. 1248 ÖRGÜT Mensubundan 393’ü ifadelerinden PKK’ya HDP aracılığıyla katıldığını söylüyor. HDP'Li parti yöneticisinin arabayla çocuk kaçırırken yakalanması Duran Kalkan’a Murat Karayılan'a peşkeş çekmesi bu millete hesap verecektir. Bu milletin ordusuna kimyasal silah iftirasını atanlar bu hesabı vermelidir.

 Soylu, başta ABD olmak üzere PKK’ya destek veren ülkelere rağmen terör örgütlerine ağır darbe indirildiğini vurguladı. Bakan, mücadelenin bilançosu hakkında da bilgi verdi:

- Tezkereye hayır diyenlere rağmen teröre darbe vuruldu. DEAŞ’a karşı içeride 1227 2016’dan bu yana 835 operasyon yapıldı. 18 canlı bomba eylemi engellendi bu itibarıyla.

 Bakan, İstiklal Caddesi ve Mersin’deki saldırıların talimatının Münbiç’ten geldiğini de açıkladı:

- Her iki olayın talimatının geldiği yer küresel sistemin oynadığı oyunun büyüklüğüdür. PKK’nın sivil katliamlarından biridir İstiklal Caddesindeki saldırı. Bu iki saldırının da talimatı Münbiç’ten geldi.

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Türk polis teşkilatının uyuşturucu parasıyla cari açığı kapattığı kapatıldığı iddiasına da sert yanıt verdi. Kılıçdaroğlu’nun KHK’lıları göreve getireceğine yönelik sözlerine de tepki gösterdi:

- Devlete uyuşturtucu suçuna her kurşunun siyasete ispatlamayan namerttir. Delilleri ortaya koysun. Yabancı büyükelçilerin verdiği morfinin etkisidir bunlar. KHK savunucularına söylüyorum 108 bin kişinin yüzde 17’Sinin DARBE davalarından yargılanması bilgisi varken yüzde 35 Bylock kullanıcı KK terör örgütü iltisaklı kişilerin dönüşünü nasıl sağlayacak? Biz 15 Temmuz yakınlarını memur yaptık. 6’lı masa bunları atıp yerine FETÖ’cüleri mi alacak?15 Temmuz’dan bugüne kadar FETÖ 102 bin kişi tutuklandı.

 Bakan’ın sunumunun ardından ara ara komisyonda tartışma yaşandı. CHP ve HDP’liler Soylu’yu uyuşturucu iftirası ve terörle mücadele konusunda hedef aldı.

Soylu, kendisini FETÖ ve PKK ile mücadelede hedef alan CHP sıralarına elinde tuttuğu, “FETÖROMAN” kitabını göstererek yanıt verdi. Bakan, CHP’li Engin Özkoç’a, “Uyuşturucu, tacizci, dolandırıcı teröristlerle çekinmiş onlarca yüzlerce fotoğrafı, Kılıçdaroğlu hatırası olarak size veririm. Hâlâ sitenizde tutuklu gazeteci olarak öldürülen teröristin fotoğrafı var” diyerek tepki gösterdi.

Diğer yandan İyi Partili Halil İbrahim Oral konuşmasında Uygur ayrılıkçığı yaparak Çin'i hedef aldı. Soylu, İyi Partili vekilin sözlerine müsaade etmedi. Soylu, İyi Parti Halil İbrahim Oral'a, "Türkiye'yi ABD ile Çin arasında paspas yapmayı isteyen bir anlayışın metnini okuyorsun" yanıtını verdi.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

# süleyman soylu # Amerika Birleşik Devletleri # pkk # münbiç # uyuşturucu # khk # İyi Parti # deaş