Tartışmalı zeytinlik düzenlemesi tekliften çıktı: Madenciliğe açılacaktı

AK Parti, daha önce 9 kez geri çekilen zeytinlikleri madenciliğe açacak düzenlemeden 10’uncu kez vazgeçti. Önergenin gerekçesinde, “düzenlemenin daha sonra değerlendirilmek üzere teklif metninden çıkarıldığı” ifade edildi.

Tepkilere neden olan zeytinlik alanlarda maden faaliyetlerine izin verilmesine yönelik düzenlemede geri adım atıldı.

Meclis Sanayi ve Ticaret Komisyonu, elektrik piyasası kanununda değişiklik yapacak kanun teklifini görüşmek üzere toplandı. Teklifin birinci maddesi, zeytinlik alanlarda madencilik yapılabilmesine imkân verilmesini sağlayacaktı. Madencilik faaliyetlerinin zeytinliklere denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda düzenleme uygulanabilecekti.

Muğla’dan gelen yaklaşık 100 zeytin üreticisi, Meclis kapısında toplandı. Kamuoyunda tepki toplayan, daha önce yargı aşamaları ve Meclis süreci dahil 9 kez geri çekilen düzenleme, komisyonda da tartışma yarattı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, komisyonda söz aldı. Zeytin ağacı sayısının 196 milyona ulaştığını söyleyen Elitaş, 3 termik santralin bulunduğu alanda 17 bin 200 zeytin ağacı bulunduğunu kaydetti. Zeytin ağaçlarının taşınabileceğini savunan Ak Partili Elitaş, “Teklif sahibi arkadaşlarımız uygun görürse zeytinle ilgili maddenin çıkarılmasını teklif ediyoruz” dedi.

AK Partili Elitaş, enerji kriziyle ilgili sorun ortaya çıkarsa bunun vebalinin muhalefette olacağını iddia etti. Ardından sunulan önergeyle zeytinliklerin madenlere açılmasına yönelik madde tekliften çıkarıldı. Önergenin gerekçesinde, “düzenlemenin daha sonra değerlendirilmek üzere teklif metninden çıkarıldığı” ifade edildi.

Teklifte, ayrıca 18 limanın işletme sürelerinin ihalesiz 49 yıla çıkarılmasını sağlayan düzenleme de yer alıyor. CHP’nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen düzenleme Ekim ayında komisyona getirilmişti. Komisyonda ise madde geri çekilmişti.

Kamu görevlileri sendikalarına da toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanabilmesi için yüzde 2 baraj şartı öngörülüyor. Böylece baraj altında kalan sendikaların, toplu iş sözleşmesine gidemeyeceği için üye kaybıyla karşı karşıya kalacağı belirtiliyor.

# Zeytin # zeytinlik # maden