Türkiye ve Suriye ilişkilerinde yeni dönem | Hasan Ünal değerlendirdi

Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Ünal, Seda Anık'ın sunduğu Güne Başlarken programında Hulusi Akar'ın Suriyeli mevkidaşları ile görüşmesini değerlendirdi. Ünal, Suriyeli sığınmacıların dönmesi için gerekli altyapıların sağlandığı söyledi.

Prof. Dr. Hasan Ünal, yıllardır Suriye ile hiç savaşa girilmemesi gerektiğini ve bu politikalardan geri dönülmesi gerektiğini vurguladığını hatırlattı. Ünal, diğer komşu ülkeler ile de normalleşmenin gerçekleşmeye başladığını söyledi ve devam etti: 

Cumhurbaşkanı tam sırasıyla şöyle demişti: "İstihbarat Başkanları, Savunma Bakanları, ardından Dışişleri Bakanları da bir araya gelince nihayetinde liderler düzeyinde üçlü bir görüşme yapılabilir". Dün aslında sadece Savunma Bakanı Hulusi Akar bir araya gelmedi. Aynı zamanda Hakan Fidan da mevkidaşı ile bir araya geldi. Bu yeni atmosferde görüşülmesi önemli sonuçta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kamuoyunda açıklamaları var “Küslük olmaz, uzlaşmak lazım” diye.

 Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Ünal görüşmelerin Türkiye'deki sığınmacılara nasıl yansıyacağı ile ilgili şunları söyledi:

Şimdi bunun içinin nasıl doldurulacağı önemli bizim açımızdan mesela sığınmacılar konusu çok önemli. Bunların belli bir takvimle Suriye’ye dönmelerini sağlanması lazım. Bu çok Türkiye’de spekülasyona uğruyor. “Giderler mi? Gitmek istemezlerse ne olur?” hayır giderler. Bunun büyük ölçüde altyapısı sağlanmış durumda Suriye Devleti sürekli olarak bu iç savaşta şu veya bu şekilde suçlu duruma gelmiş insanlara ilişkin aflar çıkartıyor. Bir insan öldürmediği takdirde bu aflardan yararlanabilir. Zannediyorum Suriye bu afları Türkiye ile nihai uzlaşma senaryosuna göre çıkardı.
# türkiye suriye ilişkileri # türkiye suriye görüşmesi # hulusi akar