AYM seçim kanunu itirazını kabul etti

Anayasa Mahkemesi, Milletvekili Seçim Kanunu'nda yapılan değişikliğin kısmen iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle CHP'nin yaptığı başvuruyu kabul etti. Yüksek mahkeme, iptal istemini esastan görüşmeye karar verdi.

Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyet Halk Partisi'nin '' seçim kanununun bazı maddelerinin iptali'' isteminin ilk incelemesini tamamladı. Başvuruda eksiklik görmeyen Yüksek Mahkeme, iptal istemini esastan görüşmeye karar verdi.

CHP'nin başvuru dilekçesinde, il ve ilçe seçim kurullarında görev alan hâkimlerin kıdem esası yerine ad çekme usulüyle belirlenmesinin seçim güvenliği ilkelerine aykırı olduğu kaydedilmişti. Mevcut kurulların üç ay içinde getirilen değişikliğe istinaden yeniden teşekkül ettirildiği belirötilen dilekçede cumhurbaşkanı için öngörülen propaganda yasaklarında hukuki boşluk oluşturduğu savunulmuştu. Başvuruda, söz konusu maddelerin, telafisi imkansız zararlar ortaya çıkacağı için iptal davası sonuçlanıncaya kadar yürürlüklerinin durdurulmasına ve iptallerine karar verilmesi talep edilmişti.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, bugünkü gündem toplantısında başvurunun ilk incelemesini yaptı. Yüksek Mahkeme, iptal istemini daha sonra belirlenecek bir günde esastan görüşerek karara bağlayacak. Yürürlüğün durdurulması talebi de esas inceleme aşamasında karara bağlanacak.

# chp # cumhurbaşkanı # anayasa # gündem # anayasa mahkemesi # seçim # AYM # Partisi # cumhuriyet halk partisi # yüksek mahkeme