Osmanlı’dan miras lezzet: Saraylı çöreği

Osmanlı saraylarının kileri olarak bilinen Kocaeli’de damaklar, tarihi lezzetlerle tatlanıyor. Osmanlı saray mutfağının anasonlu Saraylı çöreği, Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde adını aldığı Saraylı Mahallesi'nde hazırlanmaya devam ediyor.

Osmanlı mutfağının kileri Kocaeli’de, tarihi lezzetler damakları süslemeye devam ediyor.

Saray mutfağının etkisi ekmek çeşitliliğinde de görülüyor. Mancarlı pide, İzmit simidi, bazlama ve cızlama gibi şehrin ekmek çeşitleri arasında yer alan anasonlu çörek, kadınların elinden geleceğe taşınıyor.

Saraylı çöreği, evlerdeki fırınların yanı sıra kuzine sobalarda, Saraylı Mahallesi'nin odun fırınında ve çevredeki endüstriyel mutfaklarda pişirilerek sofralara ulaşıyor.

Ekmek araştırmacısı ve yazarı Dilek Alp, her bölgenin, ilin, her ilçenin hatta her köyün kendine has pişirme tekniği ve reçetesi bulunduğunu belirtti. Kocaeli'nin zengin mutfak kültürü olduğuna işaret etti.

Saraylı Mahallesi'ndeki evlerde ve bazı işletmelerde Saraylı çöreğinin gelecek kuşaklara aktarıldığını dile getiren Alp, anasonlu çöreğin mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında olduğunun altını çizdi.

# Kocaeli # osmanlı # kocaeli # saray # gölcük # saray mutfağı