Dışişleri Bakanlığı: “Yeniden Asya”

Dışişleri Bakanlığı’nın yenilenen internet sitesinde Asya ile ilişkilere özel vurgu yapıldı. “Yeniden Asya” girişiminin öneminin vurgulandığı yeni sayfada “Asya’ya yönelik bütüncül bir politikanın temelleri atılıyor” ifadelerine yer verildi. “İkinci büyük ticaret ortağımız” olarak tanımlanan Çin Halk Cumhuriyeti ile ekonomik ilişkilerde önemli ivme yakalandığı da belirtildi.

Türkiye’nin “Yeniden Asya” politikası Dışişleri Bakanlığı'nın yeni internet sitesi sayfalarına yansıdı.

Dışişleri Bakanlığı’nın yenilenen internet sitesinde Asya ile ilişkilere vurgu yapıldı. Güncellenen dış politika sayfasında “Yeniden Asya” girişiminin önemine işaret edildi. “2019’da ilan edilen Yeniden Asya girişimi çerçevesinde 21’inci yüzyılın yükselen güçlerine ev sahipliği yapan Asya bölgesine yönelik bütüncül ve kapsamlı bir politikanın temellerini atılmaktadır” denildi.

Dışişleri Bakanlığı sayfasında Çin Halk Cumhuriyeti’nin 2021 itibarıyla Türkiye’nin ikinci büyük ticari ortağı olduğuna dikkat çekildi. Çin’in Türkiye’ye yapmış olduğu toplam yatırım miktarı 4 milyar doların üzerinde olduğu kaydedildi.

Son dönemde Çin’den artmakta olan yatırımların çoğu enerji, altyapı, lojistik, finans, madencilik ve telekomünikasyon alanlarında. Dışişleri Bakanlığı sayfasında Türk gıda ve tarım ürünlerinin Çin’e ihracatının artırılmasına yönelik çalışmalar sürdürüldüğü de belirtildi.

Türkiye’den Çin’e yoğunluklu olarak meyve, hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağ, antep fıstığı, hububat, un, nişasta ve müstahzarları, su ürünleri ve süt ürünleri ihracatı yapılmaktadır.

Kuşak Yol inisiyatifinin önemine de değinildi. Çin ile Avrupa arasında ek bir bağlantı koridoru açan “Trans-Hazar-Orta Koridor” projesinin hayata geçirilmesinin hedeflendiği de ifade edildi.

Türkiye, Çin’in başlattığı ve kısaca “Kuşak ve Yol” olarak adlandırılan “İpek Yolu Ekonomik Kuşağı” ve “21’inci Yüzyıl Deniz İpek Yolu” girişiminin hayata geçirilmesi için yürütülen çabaları desteklemekte ve söz konusu girişim açısından kilit bir konumda yer almaktadır.

# türkiye # çin # türk # Mevlüt Çavuşoğlu # avrupa # asya # yol # Avrasya # son # Tarım # Dış İşleri Bakanlığı