Donetsk lideri Puşilin Azovstal'daki Nazilere operasyon mesajı verdi

Rusya’nın NATO kuşatmasına karşı Ukrayna harekatı devam ediyor. Ukrayna güçleri ve yabancı askerlerin kuşatma altında tutulduğu Azovstal’da sivillerin tahliyesi tamamlandı. Donetsk Lideri Denis Puşilin, “Birliklerimizin elini kolunu bağlayan bir şey kalmadı.” diyerek, fabrikaya operasyon mesajı verdi.

Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin, Ukraynalı neonazi militanların ve yabancı askerlerin kuşatma altında tutulduğu Azovstal’da sivillerin tamamen tahliye edildiğini açıkladı.

Rossiya-1 televizyonuna konuşan Puşilin, “Elimizdeki bilgilere göre Azovstal’de sivil kalmadı. Dolayısıyla birliklerimizin operasyon düzenlemesi için elini kolunu bağlayan bir şey artık yok.” dedi.

Puşilin ayrıca, sosyal medya hesabından bir video paylaşarak "İşte bu yüzden Mariupol sakinleri kurtarılmayı bekliyordu." ifadelerini kullandı. Videoda, Puşilin’in bir Mariupol sakiniyle arasında geçen diyalog yer alıyor. Mariupol sakini bölgedeki neonazi gruplarının yaptıklarını gözyaşları içerisinde anlatıyor.


'NAZİLER HER ŞEYİMİ YAKIP YIKTILAR'
Videoda başka bir vatandaş da Aziz Yorgi Kurdelesi'ni işaret ederek, "Herşeyimi yakıp yıktılar ama bu kurdeleyi hep sakladık." ifadelerini kullandı. Puşilin ise, Mariupol sakinlerine, "her şeyi birlikte yeniden yaparız. Artık kendiniz olabilirsiniz” yanıtını verdi.

RUSYA'YA BAĞLANMAK İÇİN BAŞVURU

Öte yandan Rus ordusunun kontrol altına aldığı Herson’da bölge idaresi, Rusya’ya bağlanmak için başvuru yapmaya hazırlanıyor. Herson askeri-sivil idare başkan yardımcısı Kirill Stremousov, bölgenin, Rusya’ya bağlanması için Moskova’ya başvuru yapma kararı aldıklarını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa’da savaş istemediklerini bir kez daha vurguladı. Lavrov, Rusya'nın Ukrayna'daki hedeflerin son derece açık olduğunu söyledi. Bu hedefleri, şu sözlerle sıraladı;

TEK KUTUPLU DÜNYA DÜZENİ DAYATMASI

Kiev yönetimi tarafından yok edilme tehdidi altında bulunan Donbas'ta Rus ve Rusça konuşan nüfusun haklarının ihlal edilmesini önlemek ve Batı'nın Ukrayna topraklarında Rusya için askeri tehditler oluşturacak bir köprü başı kurmasının önüne geçmek. Operasyon tamamlandığında, Batı'nın, diğer ülkelerin egemen eşitliğini ihlal etme ve ABD’nin öncülüğünde tek kutuplu dünya düzenini dayatma çabalarına son vereceğini umuyoruz


Umman’da gazetecilerin sorularını yantılayan Lavrov, Avrupa Birliği’nin petrol yaptırımı kararıyla ilgili olarak, Rusya'nın güvenilir ortaklarla yoluna devam edeceğini söyledi.

'KİEV YÖNETİMİ KIŞKIRTILIYOR'
Lavrov, "Avrupa'nın dışında yeteri kadar enerji kaynakları alıcısına sahip ve onlarla çalışacağız. Bırakın Batı, Rusya'ya ödediğinden çok daha pahalıya alsın ve halkına neden daha yoksul olmaları gerektiğini izah etsin." dedi.


ABD ve Batılı ülkeler ise, Kiev yönetimini kışkırtmaya ve savaşın finansörü olmaya devam ediyor. ABD Başkanı Joe Biden’ın Kiev yönetimi için talep ettiği 33 milyar dolar, Temsilciler Meclisinde 40 milyar dolara çıkarılarak kabul edildi.

# rusya # Ukrayna # operasyon # lavrov # avrupa # nato # batı # moskova # enerji # son # Kuşatma # azovstal