Donbass gerçekleri

Moskova Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Perinçek, Rus Savunma Bakanlığı’nın davetlisi olarak gittiği Donbass’ta, Batı’nın “ikinci Çernobil” propagandası yaptığı Zaporoje Nükleer Santrali’ne girdi. Perinçek, Berdyansk şehrinin başkanı Aleksandr Saulenko ile görüştü.

Tüm dünyanın konuştuğu Mariupol, Donetsk, Energodar, Berdyansk, ve Melitopol’a gitti. Gözlem yaptı, yerel yetkililer ve sivil halkla konuştu.

Moskova Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Perinçek, Rus Savunma Bakanlığı’nın davetlisi olarak gittiği Donbass’ta, Maripol’ün ardından Energodar ve Berdyansk şehirlerine gitti. Perinçek’e Berdyansk’ta, şehrin geçici başkanı Aleksandr Saulenko rehberlik etti.

Saulenko, kentin çatışmalardan çok fazla etkilenmediğini, daha çok çatışma bölgelerinden kaçan sivillere ev sahipliği yaptığını söylüyor. Şehirde, kafeler, restoranlar açık; hayat günlük akışında devam ediyor.

Berdyansk, Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin sınırları dışında çoğunluğu Rus yaklaşık 100 bin nüfuslu bir kent… Saulenko, Ukrayna yönetiminin, Rusça üzerindeki baskısına dikkat çekiyor.

BERDYANSK KENTİ GEÇİCİ BAŞKANI “OKULLARDA ÇOCUKLARA RUS NEFRETİ AŞILANDI”

Burada halk, hep Rusça konuşur. Ancak Rusça, resmi dilden çıkarıldı. Ama toplum sokakta Rusça konuşmayı bırakmadı. 8 yıl boyunca üzerimizde baskı kuruldu. Okullarda küçücük çocuklara Rus karşıtlığı öğretildi, komşularından nefret etmek aşılandı. Halkın çoğunluğu Rus Ordusunun gelişinden memnun.


Rus Ordusunun kontrolü altına giren bölgelerin geleceği ne olacak? Mehmet Perinçek, görüştüğü tüm yerel ve Rus yetkililere bu soruyu yöneltttiğini aktarıyor. Yanıtlar aşağı yukarı aynı; öncelik şehirlerin güvenliğini sağlamak ve toplumsal-ekonomik hayatı inşa etmek… “ Rusya’ya katılmak” ağırlıklı bir seçenek olarak ortada duruyor. Ancak Ukrayna’daki gelişmelere göre, kararı halk verecek.

Mehmet Perinçek, Berdyansk’ta, Rusya’nın harekâtından sonra yapılan ilk nikâh törenine katıldı. Bu, aynı zamanda hayatın normalleşmesinin de önemli göstergelerinden… Törende, 6 çifte, nikah kıyılıyor. Başkan Saulenko, evliliklerin, Kiev rejiminin belediye ve nüfus kayıtlarını imha etmesinden dolayı Ukrayna kayıtlarına geçmediğini belirtiyor. Nikâhlar, yeni Berdyansk yönetiminin mührüyle resmileşiyor.

Mehmet Perinçek'in Donbass'ta bir sonraki durağı, Energodar şehri.. Şehrin ismi “enerji hediyesi” anlamına geliyor. Batı’nın “ikinci Çernobil faciası olacak” diye yaygara kopardığı Zaporoje Nükleer Santrali, Energodar’da bulunuyor.

Sovyet döneminde yapılan santral, Avrupa’nın da en büyüğü. Santralde 6 reaktör bulunuyor. Çatışmaların başında Ukrayna güçleri, çok tehlikeli bir girişimle santrali silahlı üs olarak kullandı. Ancak kısa sürede Rus ordusuna teslim oldular.

Zaporoje Nükleer Santrali, hâlâ Ukrayna tarafına enerji vermeye devam ediyor. Eski çalışanları iş başında, yönetimde bir değişiklik yok. Rus nükleer enerji kurumu Rosatom’dan bazı uzmanlar sadece teknik destek sağlıyor. Önümüzdeki dönemde Rusya’nın kontrolüne giren bütün bölgelerin elektriği buradan sağlanacak.

Energodar’un geçici başkanı Andrey Şevçik, santralden şehre enerji dağıtımının ücretsiz yapıldığını belirtiyor. Şevçik, Avrupa’ya ucuz enerji satmaya hazır olduklarını da sözlerine ekliyor.

Ve esirlerin durumu... Rusya, şimdiye kadar 3 bin kadar esir almış. Esirler, özel kamplarda tutuluyor. Teslim olan da yakalanan da aynı muameleyi görüyor. Ele geçirilen yabancı savaşçılar için ise esir hukuku uygulanmıyor. İleride takasları söz konusu olabilir, ancak yakalandıkları ülkenin kanunlarına göre yargılanıyorlar.

Bunun örneklerinden ikisi, İngiliz gönüllüler Shaun Pinner ve Aiden Aslin Ukrayna'nın neonazi Azak birliklerinin yanında savaşırken Rus askerlerince yakalandı. Bu iki ismin daha önce Suriye’de PKK/PYD saflarında savaştığı da ortaya çıktı.

İkili, Donetsk Halk Cumhuriyeti'nde yargılanıyor. Donetsk askeri savcılığı, işlenen suçlar açısından idam cezasının mümkün olduğunu belirtiyor.

# rusya # Ukrayna # pkk # suriye # destek # avrupa # savunma # moskova # ilk # bin # mehmet perinçek # silahlı # kiev # nükleer santral # Donbass # Donetsk