Buğday krizine tek çözüm üretim

Türkiye'nin Hindistan'dan buğday ithal etmeye başladığı iddialarına Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yalanlama geldi. "Dünyadaki buğday krizi Türkiye’yi etkiler mi" sorusuna ise bakanlık üretim vurgusu ile değil stoklar üzerinden yanıt verdi. Buğday krizinin artarak devam edeceğine dikkat çeken uzmanlar ise Türkiye’nin seferberlik ilan ederek üretim yapması gerektiğini vurguluyor.

Türkiye'nin Hindistan'dan buğday ithal etmeye başladığı iddialarına Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yalanlama geldi.

Salgın, iklim değişikliği ve Rusya'nın askeri operasyonunun küresel boyutta tarım ve gıda sektörüne de etkileriyle ilgili, gereken her türlü tedbirin alındığı belirtildi. Yazılı açıklamada, "Dünyadaki buğday krizi Türkiye’yi etkiler mi" sorusuna yanıt olarak üretime değil stoklara işaret edildi.

Türkiye 2019 yılında 19 milyon ton buğday üretirken ithalat ise 9 milyon ton civarında açıklandı. 2020 yılında ise üretim 20 milyon ton iken ithalat 9 milyon 700 ton civarında oldu. Kuraklık dönemi olan 2021 yılında ise 17 buçuk milyon tonluk buğday üretimi yapılırken ithalatta da düşüş görüldü, 6,5 milyon ton buğday ithal edildi.

Dünyadaki krizin daha da büyümesi bekleniyor. Zor durumlar için Bakanlık stoklar derken uzmanlar ise üretim vurgusu yapıyor.

Ziraat Mühendisi Cenk Özdemir de Türkiye'nin kaliteli buğdaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

# türkiye # rusya # hindistan # oldu # üretim # buğday # iklim # Tarım # Küresel # üretim devrimi # buğday krizi