Yurdun dört bir yanında 19 Mayıs coşkusu

Kurtuluş mücadelesinin 103. yıl dönümü. Yurdun dört bir noktasında kutlandı. Gençler Türk bayraklarıyla alanlardaydı. Stadyumlarda ve tören alanlarında çeşitli etkenlere imza. İşte yurttaki 19 Mayıs coşkusu

Kutlamaların ilk adresi kurtuluş meşalesinin yakıldığı Samsun oldu.

Atatürk’ün Kurtuluş Mücadelesi’ni başlatmak üzere Samsun’a ilk adımı attığı yer olan Tütün İskelesi’nde tören yapıldı. Atatürk’ün karaya çıkışını temsil eden Türk bayrağı, askerler tarafından karaya çıkartıldı.

Türk bayrağı deniz subayı tarafından izcilere teslim edildi. Atatürk ile silah arkadaşlarının heykellerinin de yer aldığı alandaki törende, İstiklal Marşı okundu, saygı duruşunda bulunuldu.

İstanbul'da Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde tören düzenlendi. Saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törene, İstanbul Vali Yardımcısı Niyazi Erten, siyasi parti temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda kişi katıldı. Törenin ardından siyasi partilerin temsilcileri de anıta çelenk bıraktı.

İzmir'de Türk Hava Kurumu bünyesindeki paraşüt okulu eğitmenleri yaklaşık 4 bin metreden atladı. Gökyüzünde süzülen eğitmenler, Türk bayrağı ve Atatürk posteri açarak 19 Mayıs'ı kutladı.

Mersin'in Erdemli ilçesinde "1919 Gençle Zeybek" projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında 1919 genç Devlet Bahçeli Meydanı'nda bir araya geldi.

Zeybek oynayarak 19 Mayıs'ı kutlayan gençler, Atatürk'ün imzası ve silüetini oluşturdu. Gençlerin performansı klip haline getirildi.

Yurdun dört bir noktasında kutlama yapıldı. Resmi törenlerde halk oyunları oynandı, karate ve jimnastik gibi çeşitli gösteriler yapıldı.

Kutlamalar bir gün öncesinden başladı. Samsun, Kahramanmaraş ve Gaziantep'te de Fener Alayı düzenlendi.

Samsun'da serbest dalış rekortmeni milli sporcu Birgül Erken, Karadeniz'de "Ata'ya saygı dalışı" yaptı. Yaklaşık 1 dakika 20 saniyelik dalışın ardından denizden çıkan Erken, Türk bayrağı açarak protokolü selamladı.

Antalya Akdeniz Üniversitesi'nde Gençlik Festivali, bu yıl Türkiye Gençlik Birliği, Atatürkçü Düşünce Topluluğu ve Kitap Topluluğu öncülüğünde Atatürk Sergisi'nin açılışıyla başladı. Çeşitli oyunlar, yarışmalar ve çekilişler ile eğlenceli anlar yaşanan festivalin ilk gününde üniversite öğrencileri 19 Mayıs coşkusunu doyasıya yaşadı.

Yüzlerce öğrenci hep bir ağızdan coşkuyla 10.Yıl marşını okudu.

Bu görüntüler de Karabük'ten. Asiye Hatun ve Soğuksu yurtlarında, oda ışıklarıyla "ATA" ve "1919" yazısı oluşturuldu. Etkinlik dron kamera ile görüntülendi.

Hatay'da ise Sarı Zeybekler Derneği tarafından İskenderun Sanat Evinde yayınlanmayan Atatürk resimleri sergisi açıldı.

Atatürk resimleri sergisi hafta boyunca İskenderun Sanat Evinde gezilebilecek.

İstanbul Eyüpsultan Belediyesi ve Türkiye Kürek Federasyonu iş birliğiyle, kürek takımı sporcuları Türk bayrakları ile kaplı kanolarla boğazda kortej oluşturuldu. Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, etkinlik hakkında bilgi verdi.

# türkiye # atatürk # tören # milli # türk # tütün # Devlet # samsun # ilk # iskele # kutlama # 19 mayıs # kara # Mayıs # adres # kurtuluş # meşale