Kadıköy merkezli rüşvet operasyonu

CHP'li İstanbul Kadıköy Belediyesi’nin merkezinde olduğu rüşvet soruşturmasında şüphelilerin sorgusu devam ediyor. Bir çok şüphelinin itirafçı olmayı kabul ettiği soruşturmada, rüşvet çetesinin organizyon şeması da çıkarıldı.Rüşvet paralarını ‘Metre' olarak kodlayan şüphelilerin “Kaç metre aldın?” şeklinde konuşmalar yaptığı tespit edildi

İstanbul merkezli rüşvet operasyonunda gözaltına alınan 194 kişinin, emniyetteki sorgusu sürüyor.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmada şüpheliler, "örgütlü olarak rüşvet almak, vermek, aracılık etmek ve resmi belgede sahtecilikle” suçlanıyor.

İstanbul, İzmir, Adana, Kocaeli ve Şırnak'ta yapılan operasyonun merkezinde Kadıköy Belediyesi var. Kadıköy Belediyesinde görevli 48 zabıta memuru ve 6 gıda denetim mühendisi de gözaltına alınanlar arasında bulunuyor.

“Sağlam Arkadaş Suç Örgütü” ile ilgili emniyetin hazırladığı organizasyon şemasına ulaşıldı. Şemanın tepesinde 'örgüt lideri' olarak deneyimli zabıta memuru Abdülkadir K. yer alıyor.

Edinilen bilgiye göre, suç örgütünün çalışma sistemi 2 aşamadan oluşuyor. "Taktiksel aşama" denilen 1. aşamada, işletme sahipleriyle tanışma, sahte ihbarda bulunma, denetim yapma ve maddi menfaat talep etme gerçekleştiriliyor. 2. aşamada ise "operasyonel evre"ye geçilerek bilgi sızdırma, sahte delil ve belge üretme işlemleri yapılıyor.

Şüphelilerin "resmi hiyerarşinin dışında komuta sistemi kurmaları" ve "birbirleriyle stratejik seviyede irtibatlı ve dayanışma halinde oluşu" rüşvet çarkının örgütlü ve uzun süreli bir sistem olduğunu ortaya koyuyor.

Bir çok şüphelinin itirafçı olmayı kabul ettiği soruşturmada, zabıta, mühendis ve diğer belediye personellerinin, göz yumdukları yada cezai işlem yapmadıkları bazı konularda sabit fiyat tarifesi uyguladıkları belirlendi. Buna göre, inşaat ruhsat onayı için 30 bin, çatı tadilatına 10 bin, izinsiz beton dökmeye bin 500, hafriyat için bin ve vinç kurmaya 500 lira sabit rüşvet isteniliyor.

Rüşvet paralarını ‘Metre' olarak kodlayan şüphelilerin “Kaç metre aldın?” şeklinde konuşmalar yaptığı da tespit edildi.

Soruşturma kapsamında Kadıköy Belediyesi'nde görevli 48 zabıta memuru ve 6 gıda denetim mühendisinin de aralarında bulunduğu 224 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmişti. Firari 30 zanlının yakalanması için çalışmalar da sürüyor.

# istanbul # chp # kadıköy # RÜŞVET # aşama