Çin'den ABD'ye Tayvan uyarısı

Amerika Birleşik Devletleri, Doğu Avrupa’da Rusya’ya, Batı Asya’da Türkiye'ye, Asya’nın doğusunda ise Çin Halk Cumhuriyeti’ne askeri tehditler yöneltiyor. ABD, Tayvan üzerinden Çin’in içişlerine karışıyor. Washington’u uyaran Beijing yönetimi, ulusal çıkarları korumak için sert önlemler ve yaptırımlar alacağını bildirdi.

Çin Halk Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri’ni uyardı. Beijing yönetimi Washington’a içişlerine karışmayı sürdürmesi durumunda sert tedbirler alacağını iletti.

ABD’nin Tayvan’ı Çin’den koparmak için attığı askeri, siyasi ve ekonomik adımlara Beijing yönetimi yanıt verdi. Çin Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Dış İlişkiler Komisyonu Direktörü Yang Jiechi (Yang Ciçi), ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan (Cek Salivın) ile telefon görüşmesi yaptı. Yang, Washington'un ülkenin içişlerine müdahale etmesi durumunda Pekin'in egemenliğini ve ulusal çıkarlarını korumak için sert önlemler ve yaptırım kararları alacağını söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama göre görüşmede Yang, "Çin, egemenliğini ve güvenlik çıkarlarını korumak için kararlı adımlar atacak. Sözlerimizi gerçeğe dönüştüreceğiz" dediği aktarıldı. Tayvan sorununun Çin-ABD ilişkilerinde “en hassas ve en önemli konu” olduğunu belirten Çinli diplomat, Washington'un “Tayvan kartını” oynamaya devam etmesi ve “yanlış yolda” ilerlemesi halinde kaçınılmaz olarak “tehlikeli bir durumun” ortaya çıkacağını söyledi.

Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti parçası olmasına rağmen Amerika Birleşik Devletleri eyaletteki bağımsızlık yanlısı güçleri destekliyor ve silah desteği sağlıyor.

# abd # türkiye # rusya # çin # Batı Asya # Ulusal # önlem # washington # yaptırım # Çin Halk Cumhuriyeti # Tayvan # Doğu Avrupa # askeri tehdit