Adana'da erkenci buğday hasadı başladı

Adana’da erkenci buğdayın hasadı verimli başladı. Zirai dondan etkilenmeyen bölgelerde başlayan hasat üreticiyi memnun etti. Konuyu Ulusal Kanal’a değerlendiren Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Verimden memnun olan üreticinin fiyatla da memnun edilmesi gerektiğini belirtti. Hükümete fiyatların 7 liranın altında olmaması gerektiği çağrısında bulundu.


Adana’da soğuk havalar nedeniyle erkenci buğdayın hasadına 2 hafta gecikmeli başlandı. Gözler hükümetin açıklayacağı buğday taban fiyatına çevrildi.

Artan girdi maliyetlerinden ve yıl içerisinde arka arkaya yaşanan doğal afetlerden dolayı mağdur olan üretici, iyi bir fiyat beklentisi içerisinde.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, hükümete seslendi. Çiftçinin 7 liranın altında açıklanacak buğday fiyatından zarar edeceğini ifade etti.

Türkiye’nin yıllık buğday ihtiyacı 20 buçuk milyon ton. Geçen sene bunun 17 milyon tonu üretildi. Bu sene belirlenecek fiyatın yüksek olmasının yanında, buğday gibi stratejik ürünlerin desteklerinin de çiftçiyi ekime teşvik edici olması gerekiyor. Yoksa 3 buçuk milyon tonluk açık daha da artabilir.

Çiftçi hangi üründen para kazanırsa onu eker
Dondan etkilenmeyen Karataş bölgesinde ise buğday verimi üreticiyi memnun etti.

Bu yıl erkenci olmayan ürünlerde ise verim düşüklüğüne sebep olacak unsurların başında pahalı olduğu için, çiftçinin buğdaya yeterince gübre atamaması geliyor. Toprağın suyla buluşturulmaması da en önemli nedenlerden.

Destekleme planlarının da bölgesel olarak yapılması üretimin artırılması noktasında önemli.

# Adana # adana # türkiye # üretici # çiftçi # ziraat # karataş # Mehmet Akın Doğan # buğday hasadı