Rusya'nın Ukrayna harekatı 100. gününde

Rusya’nın NATO kuşatmasına karşı askeri operasyonu, 100 günü geride bıraktı. Rus Ordusu, Mariupol’ün ardından Donbass’ın en kritik şehri Severodonetsk’i de kontrol altına aldı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy bölgedeki durumu 'çok zor, ağır kayıplar veriyoruz' sözleriyle tarif ederken, Rusya’dan “operasyon sürecek” mesajı geldi.

Rusya’nın, ABD’nin NATO üzerinden Karadeniz’i kuşatma planlarına karşı Ukrayna’ya başlattığı askeri operasyon 100 günü geride bıraktı.

Rus Ordusu, Donbass’ı özgürleştirme operasyonunda Mariupol’ün ardından bölgenin en kritik şehri Severodonetsk’i de kontrol altına aldı. ABD ve Batının silah ve para yağdırdığı Ukrayna ordusu, Severodonetsk’ten çekildi.

Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin en önemli sanayi kentlerinden Lysychansk'ta da Rus ordusunun kuşatması devam ediyor. Lugansk Bölge Valisi Serhiy Haidai, Ukrayna güçlerinin yüzde 80’nin Severodonetsk’ten ağır kayıplar vererek Lysychansk’a (Lisiçansk) çekildiğini bildirdi. Kentte kontrolün sağlanması durumunda, Rus Ordusu Lugansk’ın tamamını denetimine almış olacak.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de bölgedeki durumu 'çok zor' sözleriyle tarif etti. Ağır kayıplar verdiklerini söyledi. Amerikan basınına konuşan Zelenskiy, askeri kaybı ilk defa net bir dille açıkladı; “Her gün 60 ila 100 asker kaybediyoruz, 500 kadar yaralı veriyoruz’ ifadelerini kullandı.

Rusya’dan ise “operasyon tüm hedeflere ulaşana kadar sürecek." mesajı verildi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Esas amacımız, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’ndeki insanların korunmasıdır. Ve bu alanda belli sonuçlara ulaşıldı"

# abd # rusya # Ukrayna # Putin # operasyon # nato # rus # moskova # ilk # kiev # Zelenski