Mahmud Abbas'tan Güney Kıbrıs'a ziyaret

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Güney Kıbrıs ziyaretinde Rum Yönetimi'nin hem ada üzerinde hem de Doğu Akdeniz'deki kışkırtma politikalarını destekleyen açıklamalar yaptı. Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı, Abbas ile “Doğu Akdeniz ve Ortadoğu'daki tahriklere karşı ortak mücadele etme konusunda tam bir fikir birliğine vardıklarını" ifade etti

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, resmi ziyaret kapsamında gittiği Lefkoşa'da Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis tarafından karşılandı.

Daha sonra Abbas ve Anastasiadis, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geçerek ikili görüşme yaptı. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Abbas, iki ülkeyi birbirine bağlayan özel bir ilişki olduğunu ve kendisinin de bununla övündüğünü vurguladı.

İkili ilişkilerin daha da güçlendirilmesi adına iki iş birliği metni imzaladığı belirtildi. Abbas, konuşmasının sonunda, en kısa zamanda Güney Kıbrıs-Filistin- Yunanistan üçlü zirvesinin yapılmasını temenni ettiğini de kaydetti.

Anastasiadis ise “Filistin Devleti yetkililerinin Kıbrıs sorununa yönelik çağ dışı duruşun ve Türk işgalinin sona ermesi, adanın yeniden birleşmesi yönündeki yorulmak bilmeyen çabalarımıza verdiği kesintisiz destek için Başkan Abbas'a şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Mahmud Abbas ile “ Doğu Akdeniz ve Ortadoğu'daki tahriklere karşı ortak mücadele etme konusunda tam bir fikir birliğine vardıklarını” kaydeden Anastasiadis, iki ülkenin ilişkilerinin önümüzdeki dönem daha da geliştirileceğini vurguladı. Mahmud Abbas ise “Türk işgali” ifadesine herhangi bir tepki göstermedi.

Ziyarete hem Filistin içinden hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet'inden tepkiler geldi.

Devlet başkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin 15 yıldır yapılmaması nedeniyle Mahmud Abbas'ın meşruluğu tartışma konusydu. Son yapılan ziyaretle birlikte Abbas'a tepkiler büyüdü. Ziyaretin gereksiz olduğu belirtildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Danışmanı Prof. Dr. Ata Atun da değerlendirmelerde bulundu. Altun “Ne Cumhurbaşkanımız, ne KKTC Hükümeti, ne vatandaşlarımız... Hiçbirimiz bu ziyaretten hoşnut değiliz.” ifadelerini kullandı.



- Mahmud Abbas'ın gidip Rum tarafını ziyaret etmesi, 3 gün kalması ve burada KKTC'den hiç bahsetmemesi, Türkiye'nin haklarından bahsetmemesi, bizi son derece rencide etmiştir. Filistin'in Türkiye dururken Rumlardan medet ummasını da anlamış değiliz. Geçmişte bizimle hiç temasa geçmediler. KKTC'yi hep yok sayan bir davranış içine girdiler. Açıkçası bu tür davranışlarından gerçekten çok rahatsız olmaktayız.
# türkiye # yunanistan # cumhurbaşkanı # türk # filistin # KKTC # Kıbrıs # doğu akdeniz # görüşme # rum kesimi # güney kıbrıs # son # Mahmud Abbas