Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Azerbaycan'da

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Bakü'de, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliev ve Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile görüştü. Görüşmelerin gündeminde, Karabağ ve Ukrayna konuları ağırlıktaydı. Lavrov, Avrupa Birliği ve NATO’nun, Rusya ile savaş için koalisyon kurduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Sergey Lavrov, resmi temaslar için Azerbaycan'a gitti. Bakü’de, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile görüştü.

Ukrayna operasyonu ve bölgesel konuların ele alındığı görüşme sonrası iki bakan ortak basın toplantısı yaptı.

Lavrov, Avrupa Birliği ve NATO’nun, Rusya ile savaş için koalisyon kurduğunu söyledi.

- İkinci Dünya Savaşı başladığında Hitler, avrupa ülkelerinin çoğunluğu olmasa da önemli bir bölümünü sovyetler birliği'ne karşı savaş için kendi sancağı altında topladı. şu anda Avrupa Birliği, NATO ile birlikte rusya'ya karşı bir savaşmak için böyle modern bir koalisyon oluşturuyor.

Avrupa Birliği’nin Ukrayna ve Moldova'ya " aday ülke" statüsü vermesi kararının Rusya için tehdit oluşturmadığını söyleyen Lavrov, "Avrupa Birliği’nin attığı adımları takip edeceğiz." dedi.

Karabağ konusuna da değinen Rusya Dışişleri Bakanı, Azerbaycan ve Ermenistan arasında sınırların belirlenmesine yönelik müzakerelerin yeniden başlatılması gerektiğini belirtti. 2 ülkenin de bu konuda istekli olduğunu söyleyen Lavrov, Moskova’da yapılacak toplantı için hazırlıkların başladığını bildirdi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov da Karabağ ile ilgili yapılan anlaşmaların uygulanması gerektiğini belirtti.



- Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan arasında yapılan üçlü anlaşmaların uygulanması kesinlikle gereklidir. Bu, bölgedeki kalkınmanın kilit noktasıdır. Çünkü devletlerarası ilişkilerin normalleştirilmesi ile ilgili sürecin uzatılması olumsuz etki yaratıyor.

Lavrov ve Bayramov ayrıca, Rusya ve Azerbaycan arasında uluslararası bilgi güvenliğinin sağlanması alanında iş birliği anlaşması imzaladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Bakü temasları kapsamında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından da kabul edilmişti. Aliyev, Ermenistan ile imzalanan Kasım 2020 Bildirgesi'nin uygulanması için pratik adımlar atılmasını beklediklerini belirtti. "Barış anlaşması teklifimiz cevapsız kaldı, yine de bu teklifin kabul edileceğini umuyoruz" dedi.

# türkiye # rusya # Ukrayna # Azerbaycan # Karabağ # cumhurbaşkanı # aday # lavrov # avrupa # nato # dünya # iş birliği # bakan # dışişleri