+90'dan "fuhuşa teşvik" skandalı

ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa ortaklığında kurulan +90 adlı youtube kanalında fuhuşu özendiren skandal video ile ilgili Bakanlık harekete geçti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, video ile Türk Ceza Kanunu’nda yer alan “fuhşa teşvik” suçunun işlendiğini belirterek, “içeriğin engellenmesi için gerekli başvuruları yaptık" dedi.

Almanya, İngiltere, Fransa ve ABD devlet kanallarının ortaklaşa kurduğu +90 adlı youtube kanalı, daha önce 8 Nisan’da yayınladığı fuhuşu özendiren skandal videoyu önceki gün yeniden servis etti. Videoda fuhuş, kısa yoldan para kazanma yöntemi olarak övülürken; LGBT ve uyuşturucu kullanımı özendiren ifadeler yer aldı.

Video toplumun her kesiminden tepki çekti. Vatandaşlar, Batılı kanalların Türkiye’deki faaliyetlerinin denetlenmesi çağrısı yaptı.

Konuyli ilgili Bakanlık da harekete geçti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, fuhuşu özendiren videoyu, “yayıncılık adına bir utanç vesikası” olarak niteledi. Engellenmesi için gerekli başvuruları yaptıklarını bildirdi:


- DW Türkçe'nin yaptığı bu haberle tüm basın meslek ilkeleri ve toplumsal değerlere hakaret etmektedir. Öte yandan TCK 227/2. maddede düzenlenen fuhşa teşvik suçunu da işlemektedir. Kadınları aşağılayan, ahlaksızlığı normalleştiren bu yaklaşım kabul edilemez. Yayıncılık adına bir utanç vesikası olan bu içeriğin engellenmesi için yetkili kurumlara gerekli başvuruları yaptık.



Netflix, Disney Plus, +90 gibi Batı merkezli kanalların, eşçinselliği ve fuhuşu normalleştiren yayınlarla toplumu dönüştürmeye çalışması, uzun süredir halkın tepkisini çekiyor. Vatandaşlar, içerik engellenmesinin de ötesinde, Batılı kanalların dijital platformlardan kontrolsüz şekilde yayın yapmasının önüne geçilmesini istiyor.

+90 Youtube kanalı, devlet kanalları Alman Deutsche Welle, İngiliz BBC, Fransız France 24 ve Amerikan devlet kanalı Voice of America'nın ortaklığında kuruldu. Kanalda 2019'dan bu yana, LGBT propagandası yapılan ve hem etnik köken hem de cinsellik üzerinden ahlakdışı içerikleri yer aldığı videolar yayınlanıyor.

# türkiye # alman # tepki # Fransız # İngiliz # skandal # fuhuş # Deutsche Welle # Disney # deutche welle