Türkiye-Azerbaycan-Kazakistan arasında güçlü iş birliği

Türkiye-Azerbaycan ile Kazakistan Dışişleri ve Ulaştırma Bakanları Toplantısı Bakü’de yapıldı. 3’lü formatta yapılan ilk toplantıda Bakü Beyannamesine imza atıldı. Toplantıda, tahıl koridoru da gündeme geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Karadeniz’de yaşananların sürdürülebilir ulaştırma hatlarının önemini bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.

Güney Kafkasya'da Türkiye ve Azerbaycan’ın öncülüğünde bölgesel iş birliği için önemli bir adım daha atıldı.

Türkiye-Azerbaycan-Kazakistan Dışişleri ve Ulaştırma Bakanları Toplantısı, 3’lü formatta ilk toplantısını Bakü’de yaptı. Bakanlar, üçlü ve bölgesel iş birliğinin artırılması ile Hazar Geçişli Doğu- Batı Orta Koridoru'nun potansiyelinin geliştirilmesi konularını masaya yatırdı.

Toplantı sonrası 3 ülkenin Dışişleri Bakanları, iş birliğini geliştirmeyi taahhüt eden Bakü Beyannamesi'ne imza attı.


KENDİ ARAMIZDAKİ İŞ BİRLİĞİMİZ, ÇEVREMİZDEKİ SINAMALAR NEDENİYLE DAHA DA ÖNEM KAZANDI

İmza törenin ardından 3 bakan kameraların karşısına geçti; bölgesel iş birliği mesajları verdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Karadeniz’de yaşananların sürdürülebilir ulaştırma hatlarının önemini bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi. Türkiye-Nahçıvan ve Azerbaycan’a birbirine bağlayacak Zengezur koridorunu güçlü şekilde desteklediklerini belirtti:


- Hazar geçişleri büyük önem taşıyor. Burayı daha cazip hale getirmek için çalışmaya hazırız. Ulaşım ve lojistik ağlarını artırmamız tüm bölgemizin refahı ve istikrarına büyük katkı sağlayacaktır. Enerji ve enerji altyapısı alanında iş birliğini geliştirmek istiyoruz. Yeni bağlantıların açılması bölgemize de olumlu yansıyacaktır. Bu bakımdan Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki süreci destekliyoruz. Azerbaycan’ın batı bölgeleri ile nahçıvan arasında bağlantı sağlayacak zengezur koridorunu güçlü şekilde destekliyoruz ve koridorun bir an önce açılmasını bekliyoruz.


Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov da Zengezur koridorunun Avrupa, Türkiye ve Asya'ya giden bir rotanın oluşturulmasında özel bir rol oynadığını vurguladı.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Muhtar Tileuberdi ise, “Hedefimiz, ülkelerimiz arasındaki ilişkileri daha da pekiştirmek.” Dedi. Bölgede giderek önemi artan Trans Hazar Koridoru'na özellikle dikkati çektiklerini söyledi.

# türkiye # Azerbaycan # Mevlüt Çavuşoğlu # avrupa # batı # bakan # kazakistan # ilk # enerji # Bakü # kafkasya