Harput Kalesi tarihi aydınlatıyor

Elazığ’da yapılan arkeolojik kazılarda her gün bir başka tarih gün yüzüne çıkıyor. Kökü M.Ö 3000’li yıllara dayanan Harput Kalesi’nde 14. Sezon arkeolojik kazı çalışmalarına başlandı. Vatandaşlar ise UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Harput Kalesi’nin tamamının ziyarete açılmasını heyecanla bekliyor.

Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan ve günümüze ışık tutan Harput Kalesi’nde 14. Sezon Arkeolojik kazılar başladı. Urartu Krallığı dönemine dayanan Harput Kalesi aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde de yer alıyor

Bir yanda arkeolojik kazı yapılırken diğer yanda da restorasyon çalışmaları kademeli olarak sürüyor. Şu ana kadar yürütülen çalışmalar kapsamında 7 bin metrekarelik alanın arkeolojik kazısı tamamlanarak 130 bin tarihi obje gün yüzüne çıkarıldı.

Ayrıca Harput İç Kale'de bulunan kürsü başı mekanı ile Artuklu hükümdarı Belek Gazi'nin Haçlı kralını hapsettiği zindan ziyarete açıldı. Diğer tarihi mekanların da turizme kazandırılmasına yönelik çalışmalar sürdürülüyor.

Restorasyonu tamamlanan mekanların üstünün modern bir çatıyla kapatılarak ziyarete açılması planlanıyor.

# Elazığ # Elazığ # arkeoloji # turizm # UNESCO # arkeolojik kazı # UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi # Urartu Krallığı