Bedelli askerlikte yeni düzenlemeler

Bedelli askerlik düzenlemesi, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yoklama kaçağı ve bakaya durumundaki kişiler bedelli askerlikten yararlanabilecek. Kanunla Genelkurmay Başkanları da 72 yaşına kadar görev yapabilecek.

Bedelli askerlik düzenlemesini içeren Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 30 Haziran’da Meclis’ten geçti. Kanun, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olanlar, bedelli askerlikten yararlanabilecek. Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalınan tarihten başvuru tarihine kadar geçen sürenin her ayı için ödenecek tutara ek bedel alınacak.

Belirlenen ek bedele esas sürenin hesabında, 1 ila 30 gün bir ay kabul edilecek. Bir ayı aşan günler müteakip aya eklenerek hesaplanacak.

Kanunla Genelkurmay Başkanının yaş haddi, birer yıllık süre ile 72 yaşına kadar Cumhurbaşkanınca uzatılabilecek.

Bedelli askerlik için dövizi ödemeyenler ile bir yılda 184 gün ve daha fazla süreyle yurt içinde bulundukları için dövizle askerlik kapsamından çıkarılanlara yönelik düzenleme de gelecek. Bu kişilerin askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmalarına imkan tanınacak.

Harekat veya yurt dışı operasyon görevleri nedeniyle astsubaylık sınavına katılamayan uzman erbaşlara da ek sınav hakkı tanınacak. Yeni düzenleme ile Astsubaylar da artık 9'uncu derece 1'inci kademe yerine 9'uncu derece 2'nci kademeden göreve başlayacak.

# Resmi Gazete # operasyon # gazete # bedelli askerlik # askeri ceza kanunu # yeni düzenleme # dövizle askerlik # bedeli askerlik