Suriye'den PKK/YPG'yi bitirme planı

Türkiye’nin olası harekatı öncesi, Suriye’nin kuzeyinde PKK’ın direncini kıracak yeni senaryolar masada. Ulusal Kanal'ın edindiği bilgilere göre Suriye Hükümeti, topraklarını PKK/YPG işgalinden kurtarmak için yeni bir plan üzerinde çalışıyor.

Suriye ordusunun, Türkiye sınırında bulunan Ayn-El Arap ve daha güneydeki Tel Rıfat bölgelerini PKK'dan geri almak üzere hazırlık yaptığı ifade ediliyor. Türkiye’nin İran'daki 3'lü zirve öncesi Türkiye ve Suriye PKK'yı bitirecek plan üzerinde yoğun çalışıyor.

Şam yönetimi, Türkiye’nin olası operasyonu öncesi, Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG’yi çıkaracak yeni adımlara hazırlanıyor.

Ulusal Kanal’ın edindiği bilgilere göre Suriye ordusunun, Ayn Ep Arap ve Tel Rifat gibi sınır bölgelerinde konuşlanmaya hazırlandığı ifade ediliyor.

Suriye hükümetinin planına göre; PKK/ YPG işgalindeki Ayn El Arap ve daha güneyde bulunan Tel Rıfat terör örgütünden geri alınacak.

Türkiye’ye de sunulan ve Ankara’nın sıcak baktığı belirtilen planla ilgili takvimin, 19 Temmuz’da Tahran’da yapılacak Türkiye- Rusya İran zirvesinde netleşmesi bekleniyor.

Öte yandan Suriye Arap Cumhuriyeti Ordusu, 8 Temmuz’da Haseke’ye girmek isteyen ABD konvoyunu bölgeye sokmamıştı. Aynı gün, Haseke’nin El-Cuneyde ve Yusufiye köylerinde Suriye halkı, PKK/YPG’nin çatı örgütü SDG’ye karşı eylem yapmıştı. Yolları kapatan halk, ABD ile YPG’nin ülkenin tahıl ve petrolünü çalmasını protesto etmişti.

Halep’in doğusundaki Tuvayhina bölgesinde de Suriye ordusu ile YPG arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştı. Bölgeden yeni çatışma haberleri de gelmeye devam ediyor.

Bu arada ABD, İngiltere ve Fransa'nın öncülük ettiği Uluslararası Koalisyondan 40 kişilik askeri heyet, geçtiğimiz günlerde Menbiç’te PKK/YPG'lilerle bir araya gelmişti. PKK'nın ısrarlı destek talebine heyet "operasyonu önleyemiyoruz" yanıtı vermişti.

ABD'den de beklediği desteği bulamayan PKK için yolun sonu göründü. Türkiye ve Suriye'nin bu hamleleri sonrası PKK'nın Suriye'nin kuzeyinden tamamen temizlenmesi hedefleniyor.

# abd # türkiye # rusya # iran # pkk # suriye # pyd # YPG # Temmuz # tahran # zirve