Başbağlar Katliamı'nda yeni iddianame

Başbağlar Katliamı'yla ilgili 21 sanık hakkında yeni iddianame hazırlandı. 21 şüpheli hakkında "devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını, devlet idaresinden ayırmaya çalışmak" suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Başbağlar Katliamı'yla ilgili 21 sanık hakkında yeni iddianame hazırlandı. 21 şüpheli hakkında "devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını, devlet idaresinden ayırmaya çalışmak" suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde 29 yıl önce 33 vatandaşımızın PKK tarafından öldürüldüğü Başbağlar Katliamı ile ilgili derinleştirilen soruşturma tamamlandı. 21 şüpheli hakkında "devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını, devlet idaresinden ayırmaya çalışmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet isteniyor.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, 33 sivilin öldürülmesinde sorumluluğu bulunan ve terör örgütü PKK/KCK üyesi oldukları tespit edilen 21 kişi hakkında hazırlanan iddianame Erzincan 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

İddianamede, olay günü sabah saatlerinde kod adı İsa olan Orhan İlbay'ın örgüt mensubu sorumluluğunda, Tunceli bölgesinden yaklaşık 100 teröristin silahlandırılarak Zülüfyurdu denilen ormanlık alanda bir araya getirildiği belirtildi.

Köye gönderilen teröristlere evleri yakmak için kullanacakları yanıcı maddeler verildiği, hangi evde kimlerin oturduğu ve bulunduğunun öncesinden tespit edildiği bilgisi yer aldı.

İddianamede, teröristlerin akşam ezanı okunurken köye girdikleri, iletişim ve elektrik hatlarını kestikleri, camiden başlayıp okunan ezanı yarım bıraktırarak imamı köy meydanına götürdükleri, köyde tespit ettikleri evlerden silah zoruyla vatandaşları darbedip çıkartarak köy meydanına getirdikleri ve kadınları köyün altında bulunan dere yatağında topladıkları ifade edildi.

Terör örgütü propagandası yapan teröristlerin daha sonra köyü ateşe vererek köylüleri katlettikleri aktarılan iddianamede, olay yerinde 28 kişinin kurşunlanarak öldürüldüğü, 3 kişinin yaralandığı, kayıp 5 kişinin de yanan evlerin enkazından cenazelerinin çıkarıldığı bilgisine de yer verildi.

Katliamdaki silahlar, başka terör olaylarında da kullanıldığı belirtildi. Terörist Şemdin Sakık'ın davayla ilgili tanık olarak alınan ifadesinde, bölgede kendisinin talimat vermesinin söz konusu olmadığını ifade etti. Olayı sözde Tunceli bölge sorumlusu "Dr. Baran" kod isimli teröristten duyduğunu anlatan Sakık, olaydan daha önce haberi olmadığını öne sürdü. Sakık, Öcalan'ın konuşmalarından bu eylemi onayladığını anladığını da aktardı.

Terörist A.T. ise ifadesinde, devlet yanlısı Başbağlar köyüne "İsa" kod adlı teröristin talimatıyla gittiklerini, 1 saat kadar propaganda yaptıklarını, emirle erkekleri öldürdüklerini, bir grubun köyü yaktığını ve olayın yaklaşık 3 saat sürdüğünü itiraf etti.

İddianamede, soruşturma aşamasında 1'i adli kontrol şartıyla serbest bırakılan ve 20'si

# pkk # terörist # silah # terör # Erzincan # mahkeme # tunceli # Devlet # katliam # Cumhuriyet Başsavcılığı # sanık # Başbağlar katliamı # başbağlar # kemaliye