Şebinkarahisar karadutundan pekmez mesaisi başladı

Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde onlarca yılda yetişen tescilli dutlardan pekmez yapımına başlandı. İlçede 400 ile 800 yaşındaki ağaçlardan hasat yapılıyor. Ziraat Odası Başkanı Muhlis Arslan, Şebinkarahisar karadutunun marka değerinin artırılması için çalıştıklarını söyledi.

Giresun’un tescilli Şebinkarahisar karadutunda hasat başladı, pekmezler kaynatılıyor.

Asırlık ağaçlardaki meyveler, diğer dut çeşitlerinin aksine silkelenmeden tek tek elle toplanarak sepetlere dolduruluyor. Ateşte kaynatılan karadut, "şelek" adı verilen sepetlerden süzülerek şırası alınıyor.

Tekrar kaynatılan şıra, tepsilere dökülerek güneşte bırakılıyor. Yaklaşık bir hafta bu şekilde bekletilen şıra, sıcağın etkisiyle kıvam kazanarak pekmez halini alıyor.

Şebinkarahisar Ziraat Odası Başkanı Muhlis Arslan, Karadut ağacının meyve verme süresinin diğer türlere göre uzun olduğunu ifade etti.

İlçede yaşları 400 ile 800 arasında değişen 200 civarında karadut ağacı bulunuyor. Sağlığa faydalı olduğu için tüketilen pekmeze olan talebe üretici yetişemiyor.

Karadut ağacının 50 yıl sonra verim vermesi pekmez üretiminin az, fiyatlarının ise fazla olmasına neden oluyor. Bu durum da sahte Şebinkarahisar pekmezi üretimine neden oluyor.

Üretici Osman Kondu, Şebinkarahisar karadutunu diğerlerinden ayıran özelliğin aroması olduğuna dikkati çekti.

# Giresun # giresun # pekmez # Şebinkarahisar # Karadut