Vostok 2022 başlıyor: Çin Rusya'ya asker gönderiyor

Çin Savunma Bakanlığı bugün, ülke ordusu'nun 30 Ağustos - 5 Eylül tarihleri ​​arasında Rusya'da düzenlenecek "Vostok 2022" tatbikatlarına katılmak üzere asker göndereceğini duyurdu

Çin Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, tatbikatlara katılımın güncel bölgesel ve uluslararası durum ile bağlantılı olmadığı belirtildi.

Açıklamada Hindistan, Belarus ve Tacikistan’ın da katılacağı ortak tatbikatın devam eden iş birliği anlaşmasının bir parçası olduğunu vurgulanırken, “Amaç, katılımcı ülkelerin orduları ile pratik ve dostane işbirliğini derinleştirmek, katılan taraflar arasındaki stratejik ortaklığı geliştirmek ve çeşitli güvenlik tehditlerine yanıt verme yeteneğini güçlendirmektir” denildi.

Çin Savunması, Çin ordusunun tatbikatlara katılımının "mevcut uluslararası ve bölgesel durumla hiçbir ilgisi olmadığını" kaydetti.

Çin ve Rusya’nın katıldığı ortak tatbikatlar geçtiğimiz yıllarda da yapılmıştı.

VOSTOK TATBİKATI NEDİR?

Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra yapılan en büyük tatbikatlardan biri olan Vostok Tatbikatı'nın ilki 2018 yılında yapıldı. Tatbikatın amacı bölgesel ve uluslararası durum ile bağlantılı değil, katılımcı ülkelerin orduları ile dostane ilişkiler ve stratejik ortaklığı geliştirmek adına yapılmaktadır. Aynı zamanda dışardan gelen tehditlere yönelik yanıt verme yeteneğini güçlendirmektir.

VOSTOK NEREDE?

Vostok Gölü Antarktika'nın yaklaşık 400 buzul altı gölünün en büyüğüdür. Vostok Gölü, Güney Soğuk Kutbu'nda, ortalama deniz seviyesinden 3.488 m  yüksek olan orta Doğu Antarktika Buz Levhası yüzeyinin altında, Rusya'nın Vostok İstasyonu'nun altında yer almaktadır.

# rusya # çin # tatbikat # Tacikistan # Uluslararası # askeri tatbikat # vostok 2022