Artvin Gevhernik Kalesi'nin tarihi gün yüzüne çıkıyor

Hristiyan ve Türk-İslam medeniyetinin izlerini taşıyan Gevhernik Kalesi ve çevresindeki arkeolojik kazı, 18 kişilik ekip tarafından titizlikle sürdürülüyor. Artvin'de Gevhernik Kalesi'ndeki kazı, bölgenin tarihine ışık tutacak.

Artvin'in Ardanuç ilçesinde arkeolojik sit alanı olan Gevhernik Kalesi ve çevresinde kazı çalışmaları 2021 yılında başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi iş birliğiyle yapılan kazılar hızla devam ediyor.

Kalenin çevresindeki bölgenin Orta Çağ'da bölgede hüküm süren Gürcü Krallığı ve Osmanlı döneminde ilçe merkezi olarak kullanıldığı anlaşıldı. Bölgede, kilise, cami, hamam ve çeşme gibi önemli yapıların yanı sıra iş yerleri ve konaklama alanlarına ait kalıntılar da bulundu.

Kazı çalışmaları, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Osman Aytekin'in başkanlığında yapılıyor. Dr. Aytekin bu yılki çalışmalarda 5'inci veya 9'uncu yüzyılda inşa edildiği düşünülen kilise kalıntıları üzerinde yoğunlaşacaklarını söyledi.

Kazı ekibi, Gechernik Kalesi etrafında Osmanlı tarihinden de eserler buldu.

# doktor # turizm # hristiyan # artvin