Rum Kesimi İsrail'den Demir Kubbe alacak

ABD ve İsrail, Ege ve Doğu Akdeniz’den Türkiye’yi hedef alan askeri adımlar atıyor. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Demir Kubbe Hava Savunma Sistemi satın almak için İsrail ile anlaşmaya vardı. Rum yönetiminin kaç adet batarya alacağı ve ne zaman konuşlandırılacağı ile ilgili bilgi verilmedi.

İsrail’in Demir Kubbe Hava Savunma Sistemi Kıbrıs’ta Rum tarafına yerleştirilecek. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İsrail’den hava sava savunma sistemi satın almaya hazırlanıyor. Rum tarafı ile İsrail’in hava savunma füzeleri ile ilgili anlaşmaya vardığı duyuruldu. Yunan Kathimerini gazetesi resmi olarak anlaşma açıklanmasa da Lefkoşa ile Tel Aviv arasında imzaların atıldığını yazdı.

Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail Yunanistan ile Rum yönetimlerini kullanarak Türkiye’yi Ege ve Doğu Akdeniz cephelerinde tehdit ediyor. ABD, Türkiye’nin burnunun dibindeki Dedağaç başta olmak 9 üsse asker ve silah sistemleri konuşlandırdı. ABD’nin Güney Kıbrıs’a silah ambargosunu kaldırmasıyla birlikte Rum yönetimine İsrail’den hava savunma sistemi almak için adım attı.

Yunan Kathimerini gazetesinin Rum Yönetimi Savunma Bakanlığı’na dayandırdığı haberinde “hükümetin Demir Kubbe'yi satın alma kararının uygulanmaya başladığını' duyurdu. İsrail hava savunma sistemlerinden kaç batarya aldığı, ne zaman ve nereye konuşlandırılacağı ise açıklanmadı.

Rum yönetiminin Demir Kubbe’yi Türk İHA/ SİHA’larına karşı kullanmak için aldığı ifade edildi. Demir Kubbe’nin 70 kilometrelik menzili ile tüm adayı kapsayabileceği belirtildi. Sistem, İsrail-ABD ortak projesi olduğundan dolayı, her iki geliştirici ülkenin onayı olmadan üçüncü bir tarafa satış yapılamıyor.

Güney Kıbrıs Genelkurmay Başkanı Demokritos Zervakis mart ayında İsrail’i ziyaret etmiş, söz konusu satışla ilgili İsrailli yetkililerle görüş alışverişinde bulunmuştu. İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz da geçen hafta Rum mevkidaşı Charalambos Petrides’i konuk etmiş, askeri ortaklığa vurgu yapmıştı.

# abd # türkiye # yunanistan # israil # iha # siha # türk # ege # Kıbrıs # doğu akdeniz # rum kesimi # güney kıbrıs # Hava Savunma Sistemi # Demir Kubbe