Muğla'da yeni yabani soğan türü keşfedildi

Ege Üniversitesi (EÜ) Botanik Bahçesi ile Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım ve ekibi, Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde tespit edilen yeni bir yabani soğan (allium) türünü bilim dünyasına kazandırdı.

Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde yeni yabani soğan türü keşfedildi. Bu yeni tür, bilim dünyasına kazandırıldı.

Kentte yaşayan Ayhan Toprak, bitkiler üzerine amatör çalışmalar yapıyor. Toprak, Sandras Dağı'nın Köyceğiz ilçesi kesimindeki 2 bin 250 metre rakımlı Çiçek Baba zirvesinde, farklı olduğunu düşündüğü bir bitkiye rastladı.

Toprak, bitkiye ait detaylı fotoğrafları, Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ile Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım'a ulaştırdı.

Yıldırım, yaptığı araştırma sonucunda bitkinin literatürde kaydının olmadığını belirledi. Ekibiyle saha ve laboratuvar çalışması yaptı. Hazırlanan bilimsel makale, Finlandiya merkezli uluslararası hakemli dergide yayımlandı.

Bilim dünyasına kazandırılan bitkiye Türkçe isim olarak, "Muğla soğanı" adı verildi. Bitkinin bilimsel ismi de keşfi yapan Ayhan Toprak'a atıfla "Allium ayhan-toprakii Yıldırım" olarak belirlendi.

Muğla soğanın keşfi ile Türkiye'de bulunan endemik soğan sayısı 120'ye, soğan türü de 225'e yükseldi.

# Muğla # türkiye # muğla # soğan # keşif # bitki