Başbağlar Katliamı davasında dikkat çeken PKK'lı terörist itirafı

Erzincan Başbağlar'da PKK katliamıyla ilgili hazırlanan iddianamede bazı ayrıntılar ortaya çıktı. İddianamede farklı operasyonlarda yakalanmış teröristlerin daha önce katliama dair sözlerine yer verildi. Terörist Gürsel A, "erkeklerin kurşuna dizildiklerini sonradan öğrendim pişmanım ve vicdan azabı çekiyorum" dedi. Başbağlar muhtarlığına gönderilen itiraf da iddianameye girdi, delil sayılacak.

PKK'nın 5 Temmuz 1993'te Erzincan Başbağlar köyünde yaptığı katliama ilişkin iddianemede bazı ayrıntılar ortaya çıktı.

2019'da Erzincan Başsavcılığı dosyayı yeniden açtı. 3 yıl titiz bir çalışma yürütüldü, 21 sanık hakkında dava açıldı.

İsa kod adlı teröriste bağlı 100 kişilik grup köye gitti. Telefon ve elektrik hatlarını kesti. Vatandaşları acımasızca kurşuna dizdiler, köyü ateşe verdiler. 33 kişi hayatını kaybetti.

Soruşturma kapsamında mağdurların yeniden ifadeleri alındı. Teröristlerin de fotoğrafları teşhis ettirildi.

TRT Habere göre, iddianamede farklı operasyonlarda yakalanmış teröristlerin daha önce katliama dair sözlerine yer verildi:

- Sivas katliamının öcünü almak için Başbağlar Köyü’nde eylem yapacaklarını ve bu konuda köylülerin de desteğinin gerektiğini köyden sorumlu şahıslar için gönüllü aradıklarını söylediler. Kimse gönüllü olmayınca 7 kişiyi ve beni ayağa kaldırıp siz eyleme katılacaksınız dediler. Bir grup erkekleri öldürürken, bizi de köyü yakmakla görevlendirdiler. Erkeklerin kurşuna dizildiklerini sonradan öğrendim pişmanım ve vicdan azabı çekiyorum.

 BAŞBAĞLAR MUHTARLIĞI'NA GİDEN MEKTUP  DELİL SAYILACAK


Tarih 12 Nisan 2002'yi gösteriyordu. Başbağlar Muhtarlığı'na M.K. isimli şahıstan bir ihbar mektubu gitmişti. İşte o mektup da iddianameye girdi:

- Sivas olayını bahane eden bazı şahıslar beni ve üç kişiyi dağdan alıp Başbağlar'a getirdi. Olayı organize edenler O.Y. ve H.Ö. Bu şahıslara Almanya’dan 100 bin mark geldi ve bunu aralarında bölüştüler, bana ise herhangi bir para ödenmedi.


Mektup delil olarak saklanmak üzere Erzincan adliyesi adli emanetine alındı. Davanın görülmesi ise 17 Ekim’de başlayacak.

# pkk # Erzincan # itiraf # iddianame # Başbağlar katliamı # başbağlar