Rusya: '' Vizeyi kaldırma planı yabancı düşmanlığı''

Rusya, tartışılan AB'nin "AB- Rusya seyahat anlaşmasını" askıya alma planıyla ilgili " bu uygulamalar 'açık milliyetçilik' ve yabancı düşmanlığıdır" dedi. Ayrıca anlaşmanın askıya alınmasıyla AB vizelerine başvuru süreci daha karmaşık ve pahalı hale gelerek bekleme süreleri de artabilir.

Avrupa Birliği, Rusya seyahat anlaşmasını askıya almaya hazırlanıyor. Rusya ise kendisini hedef alan bu uygulamaları “ açık milliyetçilik” ve yabancı düşmanlığı olarak niteledi.

Financial Times'ın haberine göre, AB dışişleri bakanları, önümüzdeki hafta Prag'da yapılacak iki günlük bir toplantıda AB-Rusya vize kolaylaştırma anlaşmasının askıya alınmasını desteklemeyi planlıyor.

Üst düzey bir AB yetkilisi gazeteye verdiği demeçte , "Rus turistlerin şehirlerimizde, marinalarımızda dolaşması uygun değil. Rus halkına bu savaşın iyi olmadığı, kabul edilebilir olmadığı yönünde bir sinyal göndermeliyiz” ifadelerini kullandı.

Türkiye'de de son dönemlerde artan vize alma sorununun, anlaşmanın askıya alınmasıyla zirve yapması öngörülüyor. Ayrıca bu durum AB vizelerine başvuru süreci de daha karmaşık ve pahalı hale getirecek ve bekleme sürelerini de artıracak.

Bir AB yetkilisinin ifadesine göre yıl sonuna kadar ek kısıtlamaların kabul edilmesi bekleniyor.

Polonya, Çek Cumhuriyeti, Estonya ve Letonya gibi ülkeler Rus vatandaşlarına vize vermeyi çoktan durdurdu.

# türkiye # rusya # avrupa # avrupa birliği # Polonya # son # estonya # Financial Times # letonya # Çek Cumhuriyeti # prag