İzmir'de Harmandalı çöp tesisi felakete davetiye çıkarıyor

İzmir’in düzenli atık depolama tesisi Harmandalı, Çiğli’de büyük bir felakete davetiye çıkarıyor. Heyelan bölgesindeki çöp tesisi Cumhuriyet Mahallesi’ni “çok riskli” duruma getirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi için hazırlanan Ağustos ayı raporunda “heyelanın mahalleye yayıldığını” ve “can ve mal güvenliğini tehdit ettiği” kaydedildi.

“Cumhuriyet Mahallesi’ne doğru yayılan heyelan alanı mevcut haliyle can ve mal güvenliğini tehdit eder durumdadır.”

Bu tespitler İzmir’in Çiğli İlçesi için yapıldı. Harmandalı Atık Depolama Tesisi’nin yarattığı heyelan riski zirveye çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin her ay düzenli olarak hazırlattığı raporda tesisin bölgedeki can ve mal güvenliğini tehdit etmeyi sürdürdüğü vurgulandı:

- Heyelan alanının genişlediği, can ve mal kaybı olacağını belirtiliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesine bu söyleniyor. İBB ise bunun önlemini alması gerekiyor. Tahliye etmeleri gerekiyor, durdurmaları gerekiyor. Bir şey yapılamıyorsa bu bir felaketi beklemek demektir. 


Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Dursun Ali Kazar, inklinometre ölçümleri değerlendirme raporunu bu ifadelerle değerlendirdi. Kazar, 2019’dan bu yana Harmandalı’nda yaşanan çevre felaketine sessiz kalındığına dikkat çekti:

- Aliağa bir gemi geliyor dediler. Ama 2019’dan beri Harmandalı’ndan bir felaket yaşanıyor. Bu İzmir’de çevreciler varmış. Var mı bilmiyorum. Bizi neden görmüyorlar. Konu Harmandalı olunca herkes 3 maymunu oynuyor.


Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i sert sözlerle eleştirdi:

- Herkes çevreci olduğunu söyler. Ama önemli olan icraattır. Tunç başkan çevreciyse Harmandalı’nı unutmuş galiba. Harmandalı İzmir’de değil eskiden Aydın’a bağlıydı. Bundan sonra çalışmalarımızı Aydın’da yarız Bu 1.


Bütün bilimsel raporlarda Harmandalı’ndaki çöplük nedeniyle heyelan sahasının genişlediği vurgulanıyor. Cumhuriyet Mahallesi’nde bugüne kadar 14 konut ve 2 ahır tahliye edildi. Ancak heyelan bölgesi içerisinde yüksek katlı apartmanlar da bulunuyor. Bu durum bir felakete davetiye çıkarıyor.


Heyelan bölgesi için hazırlanan raporlarda “bölgede kazı çalışması yapılamayacağı” belirtiliyor. Ancak buna rağmen atık depolama alanında geri dönüşüm fabrikası kuruldu.


Cumhuriyet Mahallesi sakinlerinin can ve mal güvenliği için mücadele eden muhtar Dursun Ali Kazar, çevreci örgütlenmeleri ve bir kısım mimar-mühendislerin uluslararası fonlarca desteklendiğini gündeme getirdi:

- Adı çevreci neden uluslar arası fonlar varmış, para geliyormuş. Harmandalı bunun neresinde arkadaşlar?


Harmanlındaki yaşayan yurttaşlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden çözüm bekliyor:

- İvedilikle çöp kapansın. Mağdurların mağduriyeti giderildin.
# İzmir # izmir # chp # İzmir Büyükşehir Belediyesi # çiğli # Tunç Soyer # Dursun Ali Kazar # Cumhuriyet Mahallesi