İBB ekonomisi çıkmaza girdi: Feribotları satıyor

CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nin ekonomisi çıkmaza girdi. 2007 yılında hizmete başlayan dünyanın en büyük ikinci feribotu, satışa çıkardı. Ulusal Kanal’a konuşan AK Parti İBB Hukuk Komisyonu Başkanı Muhammed Kaynar, “İBB kamu hizmetine fayda sağlayan her şeyi satıyor" dedi. Bu arada İBB’ye otobüs kiralayan firmalar da ödemelerini alamadıkları gerekçesiyle sefer durdurma kararı aldı.

Ekonomik çıkmazda olduğu ifade edilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dünyanın en büyük feribotlarını satışa çıkardı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Orhangazi- 1 isimli, 1200 kişi yolcu kapasiteli, yüksek hızlı hafif yolcu feribotu 247 milyon TL bedel üzerinden kapalı ihale usulu ile satışı yapılacak.

2007 yılında hizmete başlayan Bin 200 Yolcu ve 225 Araç Kapasitesiyle Dünyanın en büyük 2. Feribotunun satılması tepkileri de beraberinde getirdi.

Konuyla ilgili Ulusal Kanal’a konuşan İBB AK Parti Meclis Üyesi ve Hukuk Komisyonu Başkanı Muhammed Kaynar, "ulaşımda deniz ulaşımının payını arttıracağız" sözü veren İBB Başkanı İmamoğlu’nu eleştirdi.

“ULAŞIMI ARTTIRACAĞIZ DEDİLER OLANI DA YOK ETTİLER”

Konuyla ilgili Ulusal Kanal’a konuşan İBB AK Parti Meclis Üyesi ve Hukuk Komisyonu Başkanı Muhammed Kaynar, "ulaşımda deniz ulaşımının payını arttıracağız" sözü veren İBB Başkanı İmamoğlu’nu eleştirdi:

- Orhangazi-1 ve Osmangazi-1 gemileri İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından satışa konulmuş. İstanbuldan çevre illere ulaşımın kolaylaştırılması ve ulaşımda deniz kullanımının artırılması amacıyla bu feribotlar 25 yıl önce satın alınmıştı. Bunlar, Bursa ve Balıkesir bölgesine araç ve yolcu taşıyan feribotlar. İDO’ya kiralanırken de “aynı hizmeti vermek şartıyla” kiralandı. Ulaşımında deniz ulaşımının payını arttıracağız sözleri ile belediye başkanı seçilen CHP'li Belediye Başkanı mevcudu geliştirmek yerine, olanı da yok ediyor. Bu feribotların hizmetten çekilmesi ve satılmasıyla deniz ulaşımından faydalanma oranı düşecek. Bu feribotlar İDO tarafından kullanılmak istenmiyorsa İBB bizzat kendisi çalıştırabilir ya da yine Büyükşehire bağlı olan Şehir Hatları İşletmesi vasıtasıyla işletilebilir.

”15 MİLYON EURODAN SATIŞ YAPMA FİKRİ İBB’YE CAZİP GELDİ”


Muhammed Kaynar, İDO işletmesinde olan Feribotları İDO’nun iade ettiğini ve İBB yönetimini de “bu gemileri satmak isterseniz her birini 15 milyon Eurodan satış yapabiliriz, müşteri bulabiliriz “ yazısı gönderdiğini söyledi:

- Fiilen kamu hizmetlerine tahsis edilen taşınmazların satış izni için bizlere dosyalar geliyor. İBB elinde para edecek ne varsa ne varsa satıyor. Satışlardan elde edilen gelirler kamu hizmeti için de kullanılmıyor. Gelirler, İBB başkanının reklamı için kullanılıyor. Hem hizmet yok ediliyor hem de bu hizmetin yapılacağı araçlar satılıyor, hizmetin yapılması da imkansız hale geliyor. İBB başkanı, kendi döneminde yeni bir hizmet üretmediği gibi mevcut hizmetlerin sürdürmekten de aciz halde maalesef.


Öte yandan İBB’nin ekonomi çıkmazı bu kez de firmalarla olan iş birliğini etkiledi. İBB’ye bağlı İETT içerisinde 110 aracı olan Savaş Petrol Ürünleri isimli firma, alacağını tahsil edemediği gerekçesiyle 30-31 Ağustos tarihlerinde 2 gün çalışmayacaklarını açıkladı.

# İstanbul # bursa # istanbul büyükşehir belediyesi # ibb # chp # Balıkesir # ak parti # iett # Ağustos # Ulusal # ido # Bir # deniz ulaşımı # feribot # yılında