Afganistan'da Taliban yönetiminin birinci yılı nasıl geçti?

ABD’nin Afganistan yenilgisinin üzerinden tam bir yıl geçti.. Yeni yönetimle Afganistan genelinde asayiş sağlandı. Resmi kurumlar çalışır hale geldi. Afganistan yönetimi başta Çin olmak üzere komşuları ile ekonomik ilişkilerini geliştirdi.

Afganistan'da ABD yenilgisinin üzerinden bir yıl geçti. ABD'nin yenilgisinin ardından ülkede Taliban dönemi başladı.

Ülkede Taliban tarafından kurulan geçici hükümetin ardından Afganistan genelinde asayiş sağlandı.

Uluslararası temaslarını artıran Taliban yönetimi Asya ülkeleri ile ticari ilişkilerin geliştirilmesi ye yeni yönetimin tanınması için temaslarını yoğunlaştırdı.

Başta Çin Halk Cumhuriyeti olmak üzere Rusya ve komşuları ile ticaretin devamı için yeni anlaşmalara zemin hazırlayan Taliban yönetimi Batı'nın ambargosu ile karşı karşıya kaldı.

Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve ABD Merkez Bankası da Afganistan'ın uluslararası fonlara erişimini kesti. ABD, Afganistan Merkez Bankası'nın yaklaşık 10 milyar dolarlık rezervini de dondurdu.

Batı'nın yaptırımlarını yanıtsız bırakmayan Taliban, Avrasya ile ilişkileri birinci sıraya koydu. Kabil yönetimi, Moskova ile buğday, petrol ve gaz ithalatı konusunda bir anlaşma yapmaya hazırlanıyor.

Bir yıllık süreçte ülkede derinleşen ekonomik krize karşı Türkiye kayıtsız kalmadı. Türkiye'den Afganistan'a gönderilen 5 "İyilik Treni" ile gelen 6 bin tondan fazla insani yardım, Afganistan'daki yüz binlerce ihtiyaç sahibine ulaştırıldı.

Taliban yönetimi bir yıllık süreçte uyuşturucu ile mücadelede önemli adımlar attı. Ülke genelinde alkol, eroin, uyuşturucu hapları, esrar gibi sarhoş edici maddelerin kullanımını, bunların elde edildiği bitkilerin ekimini, ticareti ve her türlü uyuşturucu madde üreten fabrikaların yasakladı.

# abd # türkiye # rusya # dünya bankası # çin # ticaret # Afganistan # taliban # Bir # Asayiş # eroin # esrar # moskova # abd merkez bankası # Çin Halk Cumhuriyeti # alkol # geçici hükümet # Uluslararası Para Fonu (IMF)