Mirziyoyev: ''ŞİÖ Zirvesi "Semarkant Ruhu" ile toplanıyor''

Şangay İş Birliği örgütü Özbekistan'da 15-16 Eylül'de kritik bir toplantı yapacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in davetlisi olarak Semerkant’ta olacak. Tarihi toplantı ile ilgili Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev dikkat çeken bir makale kaleme aldı. Zirvenin “Semerkant Ruhu” ile yapılacağını vurgulayan Mirziyoyev, Semerkant’ta ŞİÖ’nün hayatında yeni bir aşamanın başlangıcına tanıklık edileceğini belirtti.

Şanghay İşbirliği Örgütü, “ Semerkant Ruhu” ile toplanıyor. ŞİÖ Zirvesine Özbekistan ev sahipliği yapıyor. 15-16 Eylül’deki toplantıya Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da katılacak. Erdoğan’ı toplantıya bizzat Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin davet edildi.

“ŞİÖ’DE YENİ BİR AŞAMANIN BAŞLANGICINA TANIK OLACAĞIZ”  

Toplantıya ev sahipliği yapan Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, ŞİÖ zirvesinin hedeflerini aktaran bir makale yazdı. Şanghay İşbirliği Örgütü toplantısının “tarihi kırılma dönemine” denk geldiğini ifade eden Mirziyoyev, zirvenin “Semerkant Ruhu” toplanacağını vurguladı:

- Semerkant’ta ŞİÖ’nün hayatında yeni bir aşamanın başlangıcına tanık olacağımızdan eminiz. Zirvede Örgütün katılımcıları artacak ve geleceğe dönük gündem oluşturulacaktır ki bunların hepsi çok semboliktir.

“YENİ BİR ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ BİÇİMİNİN İNŞA EDİLEBİLİR”


“Semerkant, farklı dış politika önceliklerine sahip devletleri birleştirip uzlaştırabilecek bir platform olabilir” diyen Özbekistan Cumhurbaşkanı, yeni bir uluslararası işbirliği biçiminin inşa edilebileceğimi kaydetti:

- Tarihsel olarak Semerkant’tan bakıldığında dünya parça parça değil, bir bütün ve bölünmez olarak görülmüştür. Tam da bu yaklaşım “Semerkant Ruhu” olarak nitelendirilebilecek, Şanghay İşbirliği Örgütü kapsamındaki ilişkiler de dahil olmak üzere temelde yeni bir uluslararası işbirliği biçiminin inşa edilebileceği benzersiz bir fenomenin özüdür.
Mahiyetine göre “Semerkant Ruhu”, 20 yıldan fazla bir süre önce ülkelerimizin talep gören yeni bir organizasyon yaratmaya karar vermesiyle ortaya çıkan “Şanghay Ruhu”nu organik olarak tamamlamayı amaçlamaktadır.



Mirziyoyev makalesinde, Şanghay İşbirliği Örgütü’nün farklı kültürel ve uygarlık kodlarına, kendi dış politika yönergelerine ve ulusal kalkınma modellerine sahip ülkeleri birleştirmeyi başarmış eşsiz bir devletlerarası yapı olduğunu altını çizdi. ŞİÖ’nün kısa bir dönemde uzun yol kat ettiğini ifade eden Özbekistan Cumhurbaşkanı, “bir sınırlamaya tabi olmaksızın barış, işbirliği ve kalkınma adına bir çekim merkezi olma amacını gütmektedir. Tam da bu nedenle, ŞİÖ’nün faaliyetlerine katılmaya hazır devletlerin sayısı her yıl artıyor. Bu durum, modern uluslararası ve bölgesel ilişkiler sisteminin dönüşüm sürecinden geçtiği koşullarda özellikle dikkat çekiyor” ifadelerini kullandı.


Özbekistan’ın Semerkant şehrinde yapılacak toplantıya Türkiye’nin yanı sıra Suudi Arabistan ve Katar’ın da katılması bekleniyor. Türkiye’nin diyalog ortağı olduğu ŞİÖ zirvesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı ile görüşeceği belirtildi. Erdoğan'ın ayrıca Çin Devlet Başkanı Şİ Jinping ile de görüşmesi bekleniyor.

“Semerkant Ruhu”nun ile yapılacağı ilan edilen Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesine resmen kesinleşmese de Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın katılmasının da ihtimal dahilinde olduğu belirtiliyor.

# türkiye # rusya # erdoğan # Putin # suriye # cumhurbaşkanı # suudi arabistan # katar # Rusya Devlet Başkanı # vladimir putin # Bir # Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin # beşar esad # eylül # Özbekistan # Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad # Şanghay İşbirliği Örgütü # Suriye Cumhurbaşkanı # Semerkant # Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev # ŞİÖ zirvesi